Dacă poftești la ceva dulce, însă timpul nu îți permite să pregătești un desert complex, care necesită multe operațiuni, încearcă o rețetă de chec rapidă, pentru care nu ai nevoie de multe ingrediente. Este un desert pe cât de simplu și la îndemână, pe atât de gustos, cu care vei reuși să îți potolești pofta de dulce.
Checul este îndrăgit de toți din familie, de la mic la mare. Copiii îl preferă servit alături de o cană de cacao cu lapte, în timp ce adulții îl pot savura lângă o ceașcă de cafea cu spumă. Indiferent de modul de servire, un lucru e cert: toată lumea mănâncă chec. Fie că ai sau nu invitați la masă, acest desert se va consuma imediat ce îl scoți din cuptor.
Rețetă de chec pufos
Ingrediente pentru 2 checuri:
- 8 ouă la temperatura camerei;
- 1 praf de sare;
- 1 lingură de esență de rom;
- 2 căni de zahăr;
- 1 fiolă de esență de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie;
- 8 linguri de ulei;
- 2 căni de făină;
- 1 pahar de lapte;
- 1 pliculeț de praf de copt.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă cu un praf de sare, dar și cu o lingură de esență de rom – poți folosi un tel sau mixerul. Încorporează apoi treptat cele 2 căni de zahăr. Completează cu esența de vanilie, precum și cu coaja rasă de lămâie.
- În compoziția deja preparată, adaugă și gălbenușurile, amestecând fără întrerupere, cu o paletă, folosind mișcări de jos în sus. Continuă cu cele 8 linguri de ulei, precum și cu cele 2 căni de făină. După ce compoziția s-a îngroșat, adaugă 1 pliculeț de praf de copt, precum și 1 pahar de lapte.
- Toarnă compoziția în 2 forme de chec acoperite cu hârtie de copt, apoi introdu cele 2 checuri în cuptor. În primele 25 de minute este interzis să deschizi ușa cuptorului, altfel checul se va lăsa și nu vei mai obține textura pufoasă la care visezi. După ce se scurg 40 de minute de când checurile sunt în cuptor, poți face testul scobitorii – dacă pe aceasta nu rămân urme umede, înseamnă că cele 2 checuri sunt coapte și le poți scoate din cuptor. Checul poate fi servit atât cald, cât și rece.
*În funcție de preferințe, poți modifica rețeta astfel încât să fie pe gustul tău. De pildă, poți adăuga stafide, merișoare deshidratate, cacao sau coajă de portocală în compoziția de chec, dacă vrei ca acesta să fie mai aromat. Pentru un aspect mai plăcut, poți orna checul la suprafață cu fulgi de migdale sau de cocos.
De asemenea, poți acoperi checul cu o glazură făcută din 4 linguri de lapte și zahăr pudră cât cuprinde. Aceasta se va întări când checul se răcește, oferindu-i o consistență crocantă la exterior.
Unele gospodine preferă ornarea checului cu cremă de ciocolată – această variantă este favorita celor mici, așa că, dacă ai copii, merită să încerci și varianta asta.
Foto: Pinterest
Pont! Un lucru pe care puține gospodine îl știu este că această compoziție de chec poate fi folosită și pentru a obține un blat de tort simplu. Diferența este că vei alege o formă rotundă pentru a coace compoziția, astfel încât să obții un tort. După ce checul copt în forma rotundă se răcește, îl poți tăia în 2-3 straturi și apoi îl poți însiropa și orna după bunul plac.
Crema de unt, fructele, siropul de cafea, siropul de fructe și chiar și glazura de vanilie sau ciocolată se potrivesc de minune cu tortul cu blat făcut din compoziție pentru chec.
Dacă respecți întocmai instrucțiunile din rețeta de chec de mai sus, vei obține un chec pufos și delicios, cu care îi vei surprinde plăcut pe cei dragi.
Comenteaza