Supa cremă de legume este un preparat ușor și rapid de făcut, însă totodată foarte gustos și hrănitor. Iată o rețetă simplă de supă cremă de legume, cu care nu ai cum să dai greș, chiar dacă este prima dată când o prepari.
Pentru supa cremă de legume nu ai nevoie de mai mult de jumătate de oră la dispoziție. Așadar, este o rețetă ideală pentru zilele în care ești foarte ocupat, însă vrei un prânz sau o cină care să mulțumească toată familia.
Cuprins articol
Rețetă de supă cremă de legume
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 ceapă mare;
- ½ kg de morcovi;
- 4 bețe de țelină;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- sare după gust;
- ¼ linguriță de fulgi de chilli;
- ½ kg de cartofi;
- 3 căței de usturoi;
- 3 căni de apă;
- 2 frunze de dafin;
- 3 crenguțe de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță de cimbru uscat);
- ¼ cană de smântână de gătit.
Mod de preparare:
- Înainte de toate, este bine să știi că legumele ar trebui tocate în dimensiuni similare, pentru a avea același timp de fierbere. Așadar, curăță, spală și toacă ceapa, morcovii, dar și țelina și cartofii.
- Încinge uleiul de măsline într-o tigaie așezată pe foc mediu. Sotează ceapa, morcovii, dar și țelina în acest ulei. Adaugă ½ linguriță de sare, dar și fulgii de chilli. Gătește preț de 5-10 minute, amestecând ocazional.
- După ce legumele sotate se înmoaie, poți încorpora cartofii, usturoiul mărunțit, dar și frunzele de dafin și cimbrul. Lasă încă 5 minute – dacă simți nevoia, mai adaugă puțin ulei. Toarnă apoi și cele 3 căni de apă, lasă focul la mic și fierbe cam 20 de minute – până când cartofii sunt moi.
- Ia supa de pe foc, scoate frunzele de dafin și crenguțele de cimbru, după care folosește un blender pentru a transforma supa de legume în supă cremă. Încorporează și smântâna pentru gătit, după care gustă și asezonează cu sare și piper, dacă mai este cazul.
- Supa cremă de legume poate fi servită imediat, cât este încă fierbinte, dar se poate consuma și rece întrucât își păstrează foarte bine aroma. Se recomandă servirea acestei supe cu crutoane sau cu foccacia ori turte de casă.
Pont: dacă vrei să adaugi un plus de savoare acestei supe cremă de legume, o poți servi ornată cu fâșii de bacon crocante, bine prăjite, dar și cu brânză Cheddar rasă deasupra.
De asemenea, în funcție de sezon, poți adăuga anumite ingrediente proaspete în supa cremă de legume. De pildă, primăvara poți pune în supă și leurdă ori lobodă, vara poți completa lista de ingrediente cu roșii proaspăt culese, în timp ce toamna poți folosi și dovleac în supa cremă de legume. Pe timpul iernii poți adăuga linte sau fasole pentru a spori aportul de proteine.
Cum să prepari crutoane pentru supa cremă de legume
Crutoanele de casă sunt mult mai gustoase, dar și mai sănătoase decât cele din comerț. Mai mult decât atât, sunt foarte ușor de preparat, așa că ar fi păcat să nu încerci și tu să faci acasă.
Rețetă de crutoane
Ingrediente pentru 4-6 porții:
- 1 franzelă, de preferat veche de 1-2 zile;
- ¼ cană de ulei de măsline;
- 2 lingurițe de amestec italian de condimente;
- 1 linguriță de pudră de usturoi;
- ¾ linguriță de sare de masă;
- ½ linguriță de piper măcinat.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
- Taie franzela în felii, apoi în formă de cuburi mici. Pune bucățile de pâine într-un bol mare, după care toarnă peste uleiul de măsline, mixul de condimente italiene, pudra de usturoi, sarea, dar și piperul. Folosește-ți mâinile pentru a amesteca foarte bine.
- Întinde apoi crutoanele în tavă, într-un singur strat. Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace crutoanele până când capătă o nuanță aurie plăcută. Va dura în jur de 20 de minute – mare atenție însă, la jumătatea acestui timp, este recomandat să întorci crutoanele și pe partea cealaltă, folosind o spatulă.
- Scoate tava din cuptor, lasă crutoanele să se răcească, după care servește-le. Dacă nu se consumă toate, le poți depozita într-un loc răcoros, după ce le pui într-un recipient cu închidere ermetică.
Beneficiile supei cremă de legume pentru sănătate
Supa cremă de legume nu numai că este gustoasă și ușor de preparat, însă are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:
- Este sățioasă și te poate ajuta să slăbești, pentru că are mai puține calorii comparativ cu alte preparate culinare care îți oferă aceeași senzație de sațietate;
- Este bogată în vitamine și minerale, datorită conținutului mare de legume;
- Este ușor de digerat, așa că poate fi consumată și în perioadele de convalescență;
- Fortifică sistemul imunitar și ține răceala și gripa la distanță, mai ales în sezonul rece;
- Contribuie la menținerea organismului hidratat;
- Este bogată în fibre digestive, iar asta înseamnă că are abilitatea de a combate balonarea și constipația.
Comenteaza