Am ales pentru tine cele mai bune rețete de căpșunată, pe care este obligatoriu să le încerci în această vară!
Căpșunata este o băutură dulce, cu gust fin de căpșune, apreciată în special de femei. Aceasta poate fi consumată pe tot parcursul anului, fie ca atare, pe post de aperitiv la masă, fie în tot felul de cocktail-uri preparate de tine, acasă. Profită de fructele de sezon care se găsesc pe toate drumurile la început de vară și prepară aceste rețete de căpșunată. Vestea bună este că nu îți trebuie multă îndemânare, dar nici multe ingrediente pentru a pregăti această băutură alcoolică în casă.
Cuprins articol
3 rețete de căpșunată, care merită încercate
Căpșunată cu alcool rafinat
- 2 kg căpșune foarte bine coapte;
- 1 kg zahăr tos;
- 700 ml alcool de 95 grade Celsius.
Mod de preparare:
1. Spală bine căpșunele, sub jet de apă rece. Curăță codițele, lasă-le la scurs, după care taie-le în 4.
2. Ia un borcan încăpător, de 5 litri, cu închidere ermetică și așază în el, pe rând, câte un strat de căpșune și unul de zahăr. Închide apoi borcanul și lasă-l la temperatura camerei. Din oră în oră vei folosi o lingură cu coadă lungă pentru a amesteca sferturile de căpșune cu zahărul, astfel încât să se elibereze siropul din fructe. După ce ai procedat astfel toată ziua, dă borcanul cu căpșune la frigider peste noapte.
3. A doua zi dimineață vei observa că tot zahărul s-a topit și s-a format astfel un sirop dens de căpșune, cu bucăți de fructe în el. Toarnă deasupra alcoolul de 95 de grade și depozitează-l apoi într-un loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui. Ai obținut o căpșunată gustoasă, pe care este indicat să o servești rece, cu 1-2 cuburi de gheață.
Căpșunată cu vodcă
Ingrediente:
- 2 kg căpșune;
- 1 kg zahăr tos;
- 1/2 litru de apă;
- 1 litru de vodcă.
Mod de preparare:
1. Curăță cozile de la căpșune, apoi spală fructele sub jet de apă rece și lasă-le într-o strecurătoare, la scurs. După ce se usucă în totalitate, taie căpșunele felii și pune-le în damigeană, împreună cu vodca. Lasă într-un loc întunecat, cum ar fi debaraua sau în mod ideal beciul, timp de 20 de zile, însă asigură-te că măcar o dată la 2 zile agiți damigeana și amesteci conținutul acesteia.
2. După ce trec cele 20 de zile, este momentul să prepari siropul. Pune într-o crăticioară zahărul împreună cu apa, amestecă bine și lasă să fiarbă până când se transformă în sirop. Poți completa cu mai multă apă, dacă simți nevoia. Ia de pe foc siropul după ce se îngroașă și lasă să se răcească, la temperatura camerei.
3. Pune siropul peste căpșunele cu vodcă din damigeană, amestecă bine și închide ermetic. Ține la rece pentru cel puțin 2 zile înainte de a servi această căpșunată gustoasă.
Lichior de căpșune
Ingrediente:
- 1 kg căpșune bine coapte;
- 4 căni de alcool rafinat sau vodcă;
- 1 kg zahăr tos;
- 2 căni apă plată.
Mod de preparare:
1. Curăță căpșunele de codițe, spală-le foarte bine și lasă-le la scurs. Folosește apoi blenderul pentru a le pasa. Transferă piureul de căpșune obținut într-un borcan cu închidere ermetică, însă acoperă cu alcoolul rafinat sau cu vodca înainte de a închide capacul. Depoziează într-un loc uscat și răcoros pentru 10 zile. Este foarte important să îți faci timp o dată la 2 zile să agiți bine recipientul în care se află acest amestec.
2. După ce trec cele 10 zile în care piureul de fructe a stat la macerat în alcool, prepară siropul de zahăr. Pune cele 2 căni de apă și zahărul tos la fiert, pe foc mic, însă asigură-te că amesteci încontinuu pentru a preveni lipirea zahărului. Ia de pe foc siropul de zahăr și lasă-l să ajungă la temperatura camerei, apoi toarnă-l peste amestecul pe bază de piure de căpșune. Amestecă bine și mai lasă încă 20 de zile la rece, agitând la fiecare 2 zile recipientul cu căpșunată. Pentru o băutură cât mai fină, o poți strecura înainte de servire.
Indiferent de rețete, este recomandat să servești căpșunată rece, de la frigider. Fructele din căpșunată le poți folosi la prepararea unor prăjituri de casă pentru adulți. Lasă imaginația să zburde și bucură-te de această băutură delicioasă!
Pont: dacă îți plac băuturile preparate în casă, aici găsești 5 rețete de asemenea licori!
Comenteaza