Deși în România nu se consumă într-o cantitate atât de mare, untul de arahide rămâne un aliment sănătos, dacă este consumat în cantități moderate. Deși este adevărat faptul că unul de arahide nu este cel mai bun prieten al unei diete alimentare, fiind bogat în calorii, acesta poate fi o sursă bogată de substanțe nutrivite benefice. Este recomandat consumul zilnic a maximum două linguri pe zi, astfel dieta ta nu poate fi afectată și tu te poți bucura de beneficiile pe care ți le poate oferi. 

Dacă nu ești foarte familiarizat cu untul de arahide și nu știi ce să alegi, atunci trebuie să știi că există două tipuri: unt de arahide crocant și cremos. Diferența dintre cele două constă în faptul că cel cremos conține mai multe proteine, iar cel crocant mai multe fibre. 

Printre beneficiile untului de arahide se numără: proprietați antioxidante, ajută la dezvoltarea oaselor, conține grăsimi sănătoase, este bogat în proteine, ajută la combaterea infecțiilor.

Dacă ești deja un fan al untului de arahide, noi am ales pentru tine două rețete de prăjituri în care acest aliment gustos este pus foarte bine în valoare. Testează-le și reăsfață-te cu un desert delicios și ușor de preparat.

Lava cake cu unt de arahideshutterstock_197054531

Ingrediente:

  • 100 de g de unt
  • 100 g zahăr tos
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri
  • 3 linguri de făină
  • 4 linguri de unt de arahide
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare:

Pasul 1: Pregătește o crăticioară în care vei topi  untul și ciocolata. 

Pasul 2: Separat, într-un bol mare, amestecă ouăle și zahărul tos folosindu-te de un mixer. Amestecă totul foarte bine până când obții o cremă fină. 

Pasul 3: Peste compoziția anterior realizată toarnă crema de ciocolată și amestecă bine.

Pasul 4: Acum este timpul să pui făina treptat și amestecă asigurându-te că se incorporează bine în cremă. 

Pasul 5: Toarnă compoziția rezultată în forme de cauciuc sau de unica folosință, care trebuie tapetate în prealabil cu pudră cacao pentru a se dezlipi usor. În primă fază, toarnă doar un sfert de cremă în forme, iar apoi  pune în mijocul fiecăreia câte o lingură de unt de arahide. După aceea, acoperă cu încă un strat de cremă. În final fiecare formă trebuie să aibă aproximativ trei sferturi de compoziție. 

Pasul 6: Lasă-le la cuptor aproximativ 15 minute.

Negresă cu unt de arahideshutterstock_515023720

Ingrediente:

  • 100 g făină
  • 60 g unt de arahide
  • 60 g unt
  • 150 g zahăr pudră 
  • 2 ouă
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 150 de g de ciocolată 
  • 1 praf de sare

Pentru glazură vei avea nevoie de: 

  • 1 lingură de unt
  • 150 de g de ciocolată
  • 2 linguri de unt de arahide

Mod de preparare:

Pasul 1: Pregătește un bol mare în care vei amesteca zahărul vanilat, făina, praful de copt și praful de sare. Adaugă apoi ouăle bătute și amestecă până la omogenizare, după care vine rândul untului de arahide. 

Pasul 2: Separat, topește cicolata împreună cu untul și untul de arahide.

Pasul 3: Toarnă crema de ciocolată peste compoziția realizată anterior și omogenizează bine. 

Pasul 4: Pregătește o tavă și tapeteaz-p cu hârtie de copt, iar apoi toarnă întregul amestec și nivelează. După ce ai încins cuptorul în prealabil la 180 de grade,  lasă negresa timp de aproximativ 25-30 de minute.

Pasul 5: După ce ai scos negresa de la cuptor, las-o la răcit și pregătește între timp glazura. Pentru aceasta trebuie să topești ciocolata cu untul de arahide și untul. Toarnă apoi totul peste blatul de negresă și lasă la răcit.