De pe masă, în perioada sărbătorilor de iarnă, nu lipsesc niciodată platourile cu prăjituri de Crăciun însă întotdeauna ai mustrări de conștiință după ce dai iama în deserturi. Anul acesta poți uita de remușcări pentru că am pregătit pentru tine câteva rețete de prăjituri de Crăciun sănătoase și dietetice, ideale pentru aeastă perioadă!

Fursecuri cu cocos și gem de zmeură

Aceste fursecuri nu conțin gluten și sunt extrem de ușor de preparat, din ingrediente naturale și foarte sănătoase. În mod cert îți vei bucura invitații la masă cu aceste prăjituri de Crăciun, sărace în calorii, însă bogate din punct de vedere al aromelor.
Ingrediente pentru 12 fursecuri:
• 1 ou la temperatura camerei
• ¼ cană de sirop de arțar
• ¼ cană de zahăr de cocos (poți folosi și zahăr brun, dacă preferi)
• ½ linguriță de esență de vanilie
• ½ cană de unt de migdale
• ½ cană de făină de cocos
• ½ linguriță de praf de copt
Pentru gemul de zmeură:
• 1 ½ cană de zmeură congelată
• 1 lingură de sirop de arțar
• 2 linguri de semințe de chia

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
Într-un bol, bate cu ajutorul mixerului ouăle, esența de vanilie, zahărul de cocos și siropul de arțar, până când obții un amestec omogen. Adaugă apoi treptat untul de migdale, făina de cocos și praful de copt. După ce încorporezi aceste ingrediente, bagă aluatul obținut la congelator, unde îl vei lăsa un sfert de oră.
Între timp, prepară gemul de zmeură punând în blender zmeura congelată, siropul de arțar și semințele de chia. După ce acestea capătă textura unei paste, oprește blenderul.
După ce scoți aluatul de la congelator, folosește o lingură pentru a lua o cantitate redusă de aluat, apoi modelează-l cu mâinile umede până când obții o bilă. Așază bila pe hârtia de copt din tavă și continuă până când obții cele 12 bile. Cu ajutorul unui deget, apasă bilele de aluat pentru a le oferi aspectul plat specific fursecurilor.
Coace fursecurile în cuptorul preîncălzit preț de 10 minute, apoi scoate-le pe o farfurie și lasă-le la răcit. La final, folosește o linguriță pentru a pune gem în mijlocul fursecurilor, acolo unde ai format adâncitura cu degetul.
Opțional, poți orna și cu fulgi de cocos.

Cheesecake cu merișoare și lime

Un cheesecake gustos și răcoritor, cu merișoare și lime, merge de minune după o masă copioasă, încărcată de preparate tradiționale. Iată cum poți prepara un cheesecake dietetic, care să nu îți pună silueta în pericol.
Ingrediente pentru 12 porții:
• 1 cană de pesmet de graham
• 1 lingură ulei de canola
• 40 g de brânză ricotta săracă în grăsimi
• 500 g de cremă de brânză săracă în grăsimi
• coaja și zeama de la 2 limete
• 4 ouă mari
• 1 cană de zahăr de cocos/ mesteacăn/ brun
• ½ linguriță de sare
• 1 linguriță de esență de vanilie
Pentru topping:
• 1 ½ cană de merișoare
• ½ cană de apă
• 1/3 cană de zahăr
• un praf de sare
• 1 lingură de amidon de porumb
• zeama de la o limetă

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă rotundă cu hârtie de copt.
Într-un bol, amestecă pesmetul de graham cu uleiul de canola și apoi așază pasta obținută pe fundul tăvii rotunde, presând bine cu degetele.
Pune brânza ricotta în blender, adaugă apoi crema de brânză și mixează bine. Completează cu 2 lingurițe de coajă de lime, 5 linguri de zeamă de lime, cele 4 ouă, cana de zahăr, esența de vanilie, ½ linguriță de sare, apoi pornește din nou blenderul. Pune crema de brânză obținută în tava rotundă, peste blatul crocant.
Umple apoi un vas de yena mare cu apă și așază tava rotundă cu cheesecake-ul în acesta, după care bagă la cuptor și coace în jur de o oră și jumătate – prăjitura este gata când crema de brânză nu mai tremură când o miști.
După ce scoți cheesecake-ul din cuptor, lasă-l la răcit tot în vasul cu apă în care a stat tava rotundă, timp de 2-3 ore, apoi bagă cheesecake-ul la frigider unde îl vei lăsa încă 3 ore.
Între timp, prepară toppingul amestecând merișoarele, apa, zahărul și un praf de sare într-o cratiță, la foc mic. Dizolvă amidonul de porumb în 2 linguri de zeamă de limetă și apoi încorporează acest amestec în sosul care fierbe. După 1 minut, când acesta se va îngroșa, oprește focul și lasă-l să se răcească, după care îl poți distribui uniform pe suprafața cheesecake-ului.

Crumble cu mere

Când te gândești la Crăciun, sigur te gândești și la mirosul de măr și scorțișoară. Din seria de prăjituri de Crăciun, trebuie să încerci și crumble cu mere și scorțișoară, ideal pentru zilele de sărbătoare – vestea bună este că se și pregătește foarte ușor.
Ingrediente pentru 16 porții:
• 1cană de făină de migdale
• 1 cană de făină normală plus o lingură
• ½ linguriță de praf de copt
• ½ linguriță de scorțișoară
• 2 ouă mari
• ½ cană de iaurt sărac în grăsimi
• ½ cană de zahăr brun
• 4 linguri de unt nesărat, topit
• 1 linguriță de esență de vanilie
• 1 cană de mere mărunțite
Pentru toppingul crocant:
• ½ cană de făină de migdale
• ½ canp de făină normală
• ¼ cană de zahăr brun
• 4 linguri de unt, la temperatura camerei
• 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și acoperă o tavă rotundă cu hârtie de copt.
Amestecă, într-un bol mare, 1 cană de făină de migdale, 1 cană de făină obișnuită, praful de copt, sarea și scorțișoara. Într-un alt bol, bate ouăle cu iaurtul, zahărul, untul topit și esența de vanilie. Încorporează apoi acest amestec în cel uscat, preparat anterior.
Cuburile de măr le vei tăvăli prin 1 lingură de făină, apoi le vei încorpora în compoziția de prăjitură. Toarnă compoziția în tava rotundă pregătită deja.
Pentru a prepara toppingul amestecă făina de migdale cu făina obișnuita și zahărul brun, adaugă apoi untul și scorțișoara. Vei amesteca cu o furculiță sau chiar cu mâinile, până când vei obține un crumble pe care îl vei distribui uniform deasupra prăjiturii.
Bagă la cuptor prăjitura și coace-o în jur de 30-45 minute. Fă testul scobitorii pentru a îți da seama dacă este coaptă în interior.

Poftă bună!