Rodia are o serie de beneficii pentru sănătate, așa că ar fi păcat să nu se regăsească în alimentația ta. De aceea îți sugerăm și câteva idei de rețete pe bază de rodie, cu ajutorul cărora te vei putea bucura de principalele beneficii ale acestui fruct!

Rodia – beneficii pentru sănătate

  1. Este un fruct extrem de hrănitor

Semințele de rodie nu sunt numai gustoase, ci și foarte hrănitoare. O cană de semințe de rodie (aproximativ 170 g) conține:

  • 7 g fibre;
  • 3 g proteine;
  • 30% din DZR (n.r. doza zilnică recomandată) de vitamina C;
  • 36% din DZR de viramina K;
  • 16% din DZR de acid folic;
  • 12% din DZR de potasiu;
  • 24 g zahăr;
  • 144 kcal.

De asemenea, rodia conține punicalagin – un antioxidant extrem de puternic, cu o mulțime de efecte benefice pentru organism.

  1. Are efecte antiinflamatorii

Inflamația cronică este una dintre principalele cauze ale apariției bolilor. Afecțiunile cardiace, cancerul, diabetul de tip 2, precum și Alzheimer sunt doar câteva exemple de boli ce pot apărea pe fondul inflamației îndelungate din organism.

Vestea bună este că rodia poate reduce inflamația de la nivelul tractului digestiv și nu numai. Un studiu  făcut de către oamenii de știință din Iran a confirmat faptul că sucul de rodie, consumat zilnic, are abilitatea de a reduce markerii inflamatori din organism.

  1. Este sănătoasă pentru inimă

Mai multe studii au arătat că rodia consumată în mod regulat poate proteja inima de diverse afecțiuni. Asta pentru că substanțele active din rodie contribuie la reducerea tensiunii arteriale, precum și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Mai mult decât atât, sucul de rodie poate să reducă nivelul de colesterol “rău” din sânge.

  1. Contribuie la ținerea sub control a diabetului

Consumul de rodie poate ajuta pacienții cu diabet întrucât îmbunătățește rezistența la insulină și totodată poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase.

  1. Reduce riscul de cancer

Rodia are multe beneficii, iar multe dintre acestea se datorează concentrației mare de antioxidanți cu care se mândrește. Împreună cu flavonoidele, acești antioxidanți reduc stresul oxidativ prin distrugerea radicalilor liberi care afectează celulele sănătoase. Studiile făcute în domeniu au arătat că rodia poate avea efecte în reducerea riscului de cancer, însă este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă. Cancerul de sân, dar și cel de prostată, par să fie printre cele de care ne poate feri rodia.

  1. Poate reduce durerile articulare

Datorită activității sale antiinflamatoare, rodia poate ameliora durerile articulare. Mai mult decât atât, un studiu făcut de către cercetătorii americani arată chiar că ingredientele active din rodie pot bloca enzimele care afectează articulațiile pacienților care suferă de osteoartrită.

  1. Ajută organismul să combată infecțiile fungice și bacteriene

Compușii din rodie atacă microorganismele care pot cauza infecții în corp. Infecțiile fungice precum cea cu Candida albicanis pot fi combătute cu ajutorul consumului de rodie, la fel ca și infecțiile bacteriene din cavitatea orală – gingivită, periodontită.

  1. Îmbunătățește memoria

Sunt studii care sugerează faptul că rodia, consumată în mod regulat, poate îmbunătăți memoria, fie ea verbală sau vizuală.

Rodia este un fruct extrem de sănătos, cu o mulțime de efecte benefice asupra sănătății, dar și cu un gust foarte bun. De aceea ar trebui să o introduci în alimentația ta.

Cum să introduci rodia în alimentație

Rodia poate fi folosită pe post de ingredient atât în preparate culinare – fie aperitiv, fel principal sau desert, cât și în băuturile tale preferate.

Rodia negătită poate fi încorporată cu succes în preparate precum:

  • salate de fructe și/ sau legume;
  • iaurt, terci de ovăz;
  • smoothie-urie, fresh-uri;
  • dressinguri de salate.

Mai jos găsești 3 rețete de preparate cu rodie, pe care să le încerci.

Guacamole cu rodie

guacamole_cu_rodie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 3 avocado bine copți;
  • ½ ceapă roșie mică, tocată fin;
  • ¼ cană de pătrunjel tocat mărunt;
  • 1 ardei iute, fără semințe, tăiat felii;
  • 2 căței de usturoi pisați;
  • zeama de la o limetă;
  • ½ linguriță de sare;
  • ¾ cană de semințe de rodie.

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele, în afară de semințele de rodie, într-un bol și pasează-le cu furculița, până când obții un guacamole cremos.
  2. Adaugă jumătate din cantitatea de rodie, amestecă bine, după care ornează cu cealaltă jumătate din cantitatea de semințe de rodie rămasă și servește.

Cotlet de porc cu sos de rodie

cotlet_de_porc

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 cotlete de porc cu os;
  • sare și piper, după gust;
  • 210 g de suc de rodie proaspăt stors;
  • 1 linguriță de muștar dijon;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • ¼ cană de sâmburi de rodie;
  • pătrunjel tocat fin, pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Asezonează cotletele de porc cu sare și piper.
  2. Într-o tigaie antiaderentă, amestecă sucul de rodie cu muștarul, pe foc mediu. Fierbe timp de 20-30 de minute, până când își reduce la jumătate volumul.
  3. Într-o tigaie tip grill încinge uleiul de măsline la foc mediu. Pune apoi cotletele de porc în tigaie și gătește-le timp de 4-5 minute pe fiecare parte. Când sunt gata, scoate-le pe o farfurie și lasă-le să se odihnească 5 minute.
  4. Acoperă cotletele cu sosul de rodie din tigaie, dar și cu pătrunjel tocat fin. Servește imediat.

Bomboane cu ciocolată neagră și rodie

bomboane_cu_rodie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 12 bomboane:

  • 2 ½ cană de sâmburi de rodie;
  • 150 g de ciocolată neagră;
  • 1 lingură de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. În 12 forme de brioșe, pune un strat de sâmburi de rodie.
  2. Topește ciocolata neagră în cuptorul cu microunde și pune-o apoi într-o pungă de plastic. Fă o gaură într-un colț al pungii și pune cu punga crema topită peste sâmburii de rodie, într-un strat de 1 deget. Mai adaugă un strat de sâmburi de rodie, apoi încă unul de ciocolată și încheie cu rodie. Asezonează cu un praf de sare fiecare bomboană de ciocolată.
  3. Introdu brioșele în frigider și lasă-le o oră la rece. Servește înainte să se încălzească.

Acum, că ai aflat ce beneficii are rodia, încearcă aceste 3 rețete gustoase și sănătoase!