Pe modelul râu, rățușcă, rămurică, iată o rețetă remarcabil de ușoară… dacă ai puțintică răbdare. Vei avea o friptură fină care impresionează pe oricine, mai ales dacă are un plating adecvat.

Secretul reușitei acestei rețete este marinarea cărnii de rață. Ca să îmi fie mai ușor, eu cumpăr bucăți de piept sau pulpe de rață. Le curăț puțin, le pun la marinat pentru 24 de ore și am grijă ca în acest interval să le întorc de vreo 2-3 ori și să le și…masez J. Sună kinky, dar de fapt acest masaj ajută la frăgezirea mușchiului și conferă acea finețe fripturii.

Pentru sosul în care marinez rața eu folosesc:

1 doză de 500 ml de bere neagră

2-3 foi de dafin

1 portocală – doar zeama

Sare și piper după gust

Un praf de nucșoară, unul de turmeric

1 rodie – doar zeama

1 lingură sos de soia

Poți folosi vin roșu sau alb în loc de bere sau apă, dar în cazul acesta carnea o să fie cam fadă. Mărturisesc, eu am încercat o dată și cu whisky, gustul a fost extraordinar, dar bugetul pentru acest fel a devenit brusc ”sky high” 😊.

După marinare, scoți carnea din sos, o mai masezi un pic și o lași să se odihnească puțin, cât pregătești sosul pentru cuptor.  Foarte important: ai nevoie de un vas termorezistent cu capac.

carpPentru acesta ai nevoie de:

1 portocală – zeama

1 rodie – zeama

1/2 cană apă

1 portocală – tăiată felii subțiri

Puțin unt

Așezi feliile de portocală în vasul de cuptor, peste ele pui carnea de rață și torni sosul. Preîncălzești cuptorul la 200 de grade, apoi reduci temperatura la 180. Acoperi vasul și îl dai la cuptor 30 de minute, după care îl scoți, întorci carnea și mai lași încă 30 de minute. Repeți operațiunea după încă 30 + 30 de minute. Ca să obții o crustă crocantă, ungi pielea cu puțin unt când întorci ultima oară friptura.

Scoți tava din cuptor, lași friptura să se răcorească un pic, apoi tai felii subțiri și le așezi pe farfurii pe un pat de rucola, decorat cu bobițe de rodie și felii de roșii cherry. Mai poți adăuga tije de țelină ținute în prealabil într-un amestec de apă, oțet și miere. Toate acestea se vor combina perfect cu carnea de rață. Bon appetit!