Dacă te gândești la deserturile copilăriei, sigur îți vine în minte banalul salam de biscuiți, al cărui gust nu îl poți uita nici acum. Amintește-ți de cea mai frumoasă perioadă din viață, preparând și savurând un salam de biscuiți făcut după cea mai simplă rețetă.
Cuprins articol
Rețetă salam de biscuiți
Ingrediente pentru 2 suluri de salam:
- 500 g de biscuiți (simpli, fără ciocolată sau umpluturi)
- 200 g unt
- 100 g de rahat
- 100 g zahăr
- 100 g stafide
- 1 lingură de esență de rom
- 200 ml lapte (poate fi și vegetal, de cocos/ migdale/soia)
- 60 g de cacao
- fulgi de cocos pentru ornare
Mod de preparare:
- Fierbe laptele într-o crăticioară, după care dizolvă în aceasta zahărul, amestecând încontinuu. După ce se topește complet, adaugă untul, apoi pudra de cacao, dar și stafidele ținute în prealabil la înmuiat în esența de rom. Pe măsură ce amestecul devine omogen, se va transforma într-un sos de ciocolată, în care vei încorpora și rahatul tăiat cuburi mici, iar la final, biscuții mărunțiți.
*Pentru a-i mărunți astfel încât să rămână și bucăți mai mari, dar și pulbere de biscuite, întinde toți biscuiții pe masa acoperită cu folie de plastic. Trage folia de plastic și deasupra acestora, apoi cu ajutorul unui făcăleț zdrobește biscuiții.
- Acoperă iar masa de lucru cu folie de plastic, presară fulgi de nucă de cocos și pune apoi jumătate din compoziția de salam de biscuiți, sub forma unui dreptunghi. Rulează apoi folia alimentară astfel încât compoziția să capete forma unui sul de salam. Mai presară fulgi de cocos pesuprafața salamului. Răsucește capetele și pune sulul deoparte, după care repetă operațiunea cu jumătatea de compozițe rămasă. Introdu ambele suluri de salam în frigider, la rece, și lasă-le peste noapte sau măcar 5-6 ore, astfel încât să ajungă la consistența dorită.
- La final, scoate sulul de salam din frigier, taie-l felii groase de 1 deget și servește-le pe o farfurie frumoasă. Poți servi și o cafea alături ori poate o ceașcă de ceai alb.
3 moduri în care poți îmbunătăți rețeta clasică
Dacă îți place gustul salamului de biscuiți, însă ai vrea să prepari un desert mai deosebit, iată 3 idei pe care le poți pune în practică:
Salamul de biscuiți cu banana pe mijloc
Foto: Pinterest
Pentru a prepara acest salam, ai nevoie de o banană, pe care să o pui în mijlocul compoziției, înainte de a o rula. Atunci când tai sulul de salam în felii, pe mijloc se va observa o secțiune de banană, care va oferi atât un aspect deosebit, cât și un gust mai bun. Gustul de ciocolată este complimentat de cel de banană.
Salamul de biscuiți cu fistic
Foto: Pinterest
Pentru o aromă mai orientală și o textură mai crocantă, poți folosi și fistic la prepararea salamului tău de biscuiți. Mărunțește 100 de grame de fistic și încorporează-l odată cu rahatul în compoziția de salam. Vei observa că și aspectul batonului de biscuiți se va îmbunătăți după ce adaugi acest ingredient.
Salamul de biscuiți cu nuci și alune
Foto: Pinterest
Vrei un salam de biscuiți inedit? Încearcă unul cu migdale, fistic, nuci și alune de pădure. Tot ce trebuie să faci este să scoți stafidele, rahatul și fulgii de cocos din rețeta de mai sus și să le înlocuiești cu 400 g de nuci și alune mărunțite, însă nu foarte tare. Vei obține astfel un salam de biscuiți mai crocant, care își va pierde textura cremoasă, însă va avea o aromă deosebită.
Salamul de biscuiți este un desert gustos, ce poate fi servit atât fără niciun motiv, la finalul unei mese ori pe post de gustare, cât și în zilele de sărbătoare, alături de alte bunătăți precum ciocolata caldă sau fructele confiate.
Dacă este ținut la frigider, acesta poate fi consumat și după 3-4 zile de la preparare. Mai mult decât atât, aroma sa va fi din ce în ce mai bună, pentru că ingredientele se vor întrepătrunde mai bine.
În cazul în care vei obține un salam de biscuiți cu textură prea moale, nu te descuraja. Data viitoare când prepari acest desert, redu cantitatea de lapte folosită sau mărește cantitatea de biscuiți. Între timp, pentru a salva acest desert, pune-l în pahare sau ceșcuțe și servește-l cu lingurița – gustul nu este afectat de textura prea moale, ci se păstrează.
Comenteaza