Salata de cartofi cu pește afumat este potrivită indiferent de sezon, fiind un preparat la fel de apreciat în zilele călduroase de vară, cum este în cele geroase de iarnă. Foarte hrănitoare și sațioasă, această salată poate fi servită cu succes pe post de fel principal la masa de prânz, însă este potrivită și ca aperitiv. 

Astăzi îți propunem 3 rețete de salată de cartofi cu pește afumat, care să împace toate gusturile!

Salata de cartofi cu pește afumat, capere și dressing de ulei de măsline

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g cartofi noi, bine spălați;
  • 1 linguriță muștar Dijon;
  • 2 linguri de smântână;
  • 4 linguri de ulei de măsline;
  • zeama de la o lămâie;
  • 150 g de somon sau păstrăv afumat;
  • 8 măsline tăiate felii;
  • 2 linguri de capere în oțet;
  • 1 ceapă roșie, tocată fin;
  • 1 mână de roșii deshidratate, tocate mărunt;
  • 1 ardei iute, tocat felii;
  • 1 legătură de mărar.

Mod de preparare:

1. Fierbe cartofii întregi, cu tot cu coajă, într-o oală plină cu apă cu sare. După 20 de minute, ar trebui să fie fierți – dacă îi lași mai mult la fiert, aceștia se vor sfărâma. Lasă-i apoi la scurs într-o sită și dă-le voie să se răcească.

2. Între timp, prepară dressingul amestecând muștarul, smântâna, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul.

3. Curăță cartofii de coajă și taie-i în 4. Pune-i într-un bol încăpător și acoperă-i cu dressingul preparat anterior, apoi amestecă bine cu o lingură de lemn. Adaugă măslinele mărunțite, roșiile deshidratate, caperele și ceapa roșie. La final, toacă mărunt mărarul și asezonează salata, după care mai amestecă o dată.

4. Peștele tăiat fașii îl vei adăuga în momentul servirii salatei, nu mai devreme.

Salată de cartofi cu hering afumat

Ingrediente pentru 4 porții:

  • o ceapă verde, tocată fin;
  • 1/4 linguriță sare de mare;
  • 1 lingură muștar Dijon;
  • 1 linguriță zeamă de lămâie;
  • 500 g cartofi noi, spălați bine, nedecojiți însă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 200 g de hering afumat;
  • o legătură de coriandru.

Mod de preparare:

1. Într-un bol de salată, amestecă ceapa, sarea, muștarul și zeama de lămâie și lasă deoparte.

2. Pune cartofii la fiert într-o oală cu apă cu sare și dă voie să se fiarbă bine. Lasă apoi cartofii la scurs și dă-le voie să se răcească ușor, după care taie-i rondele.

3. În bolul de salată adaugă și uleiul de măsline, dar și rondelele de cartofii. Amestecă bine, pune și heringul mărunțit, dar și coriandrul tocat fin și servește. Această salată este bună și ușor caldă, imediat după preparare, însă poate fi servită cu succes și rece, a doua zi după preparare. 

Salată caldă de cartofi cu fasole verde și pește afumat

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 1 ceapă verde;
  • 1 lămâie;
  • 400 g cartofi noi;
  • 160 g ceapă verde;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 2 fileuri de păstrăv afumat (poate fi și alt pește, la alegere);
  • 50 ml maioneză;
  • sare, piper, ulei vegetal, după gust. 

Mod de preparare:

1. Taie cartofii bine spălați pe jumătate, apoi pune-i la fiert într-o oală mare, plină cu apă în care vei pune un praf de sare. Fierbe-i în primă fază 15 minute, iar în acest timp taie păstăile pe jumătate. Stoarce lămâia. Toacă fin pătrunjelul, dar și ceapa verde. 

2. Într-un bol de mici dimensiuni, amestecă jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie cu maioneza, dar și cu un praf de sare și unul de piper. Ai obținut dressingul.

3. După ce au trecut cele 15 minute, pune în oală, peste cartofi, și păstăile și mai fierbe încă 5-6 minute până când acestea, dar și cartofii, sunt moi. Lasă la scurs. 

4. Încinge o tigaie antiaderenta tip wok pe foc mediu și pune în ea puțin ulei vegetal. După ce uleiul atinge temperatura optimă, trage în el pentru 2-3 minute peștele afumat întreg. Scoate peștele pe un tocător și mărunțește-l.

5. Într-un bol încăpător de salată, amestecă jumătățile de cartofi fierți, fasolea verde, ceapa verde și pătrunjelul, dar și dressingul cu maioneză și lămâie. Amestecă bine și servește cu fâșiile de pește afumat și cu zeamă de lămâie stoarsă. 

Aceste rețete de salată de cartofi cu pește afumat pot fi, bineînțeles, personalizate în funcție de propriile preferințe. Nu te teme să experimentezi, nu ai cum să dai greș. Poftă bună!

PS: Dacă îți plac salatele cu cartofi, trebuie să încerci și aceste 3 salate de boeuf dietetice!