Salata de linte este un preparat pe cât de ușor de digerat și prietenos cu silueta ta, pe atât de hrănitor și simplu de preparat. Pe timpul verii, salata de linte va deveni în mod cert favorita ta, mai ales dacă încerci rețetele propuse de noi!

Salată de linte cu legume de vară

Ingrediente pentru 6 porții:

•1 cană de linte;

•2 căței de usturoi;

•1 frunză de dafin;

•o legătură de tulpini de pătrunjel, legate cu o sfoară;

•2 1/2 cană de apă;

•3 bețe de țelină;

•1 ardei gras galben, mărunțit;

•o mână la roșii Cherry, tăiate pe jumătate;

•1/4 cană ceapă roșie tocată fin;

•1 cană de rucola.

Pentru dressing:

•3 linguri de zeamă de lămâie;

•3 linguri de ulei de măsline extravirgin;

•1 lingură de pătrunjel tocat fin;

•coaja de la o jumătate de lămâie;

•1/2 linguriță de oregano uscat;

•1/4 linguriță zahăr;

•1 lingură de ceapă verde tocată fin;

•sare și piper după gust.

Mod de preparare:

1. Într-o crăticioară pune la fiert în 2 1/2 cană de apă boabele de linte, cățeii de usturoi pisați, frunza de dafin, dar și legătura de tije de pătrunjel. Lasă să fiarbă, fără capac, în jur de 25 minute. Verifică dacă lintea este fiarta, apoi scoate frunza de dafin, usturoiul, precum și tijele de pătrunjel. 

2. Cât timp lintea stă la fiert, vei prepara dressingul amestecând într-un bol încăpător  toate ingredientele. La final, strecoară lintea și apoi pune-o în bol, peste dressing, și amestecă bine. Lintea nu trebuie răcită în prealabil pentru că fierbinte absoarbe toate aromele din dressing. 

Dă-i voie apoi să se răcească și completează cu ceapa tocata fin, jumătățile de roșii cherry, dar și cu bețele de țelină mărunțite și cu rucola. Amestecă bine, gustă, asezonează cu sare și piper dacă mai este necesar și servește fie ca atare, fie alături de un sandviș sau ca garnitură pentru pește ori pui.

Salată marocană de linte

Ingrediente pentru 6 porții:

•1/2 cană ceapă roșie;

•4 căni de linte fiartă;

•2 căni de țelină mărunțită;

•1 cană de caise deshidratate mărunțite;

•1/4 cană migdale mărunțite;

•1 cană de pătrunjel tocat fin;

•coaja și zeama de la o lămâie. 

Pentru dressing:

•2 linguri de miere;

•1/4 cană de ulei de măsline;

•1/4 cană oțet din vin roșu;

•2 căței de usturoi mărunțiți;

•1/2 linguriță de sare;

•1/2 linguriță de piper;

•1 linguriță de chimion;

•1/2 linguriță de scorțișoară;

•1/8 linguriță de cuișoare măcinate;

•un praf de fulgi de chilli. 

Mod de preparare:

1. Într-un bol încăpător, amestecă lintea cu ceapa, țelina, caisele deshidratate, ierburile aromatice și coaja și zeama de lămâie.

2. Într-un alt bol, mai mic de această dată, amestecă toate ingredientele pentru dressing, apoi toarnă dressingul peste salată și amestecă bine. Servește cu sau fără lipii marocane.

Salată mediteraneană de linte

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 cană de linte verde;
  • semințele de la o rodie;
  • apă;
  • sare, după gust;
  • 1 ceapă roșie mică, tocată fin;
  • 3/4 castravete mărunțit;
  • 1 cană de pătrunjel tocat fin;
  • 2-3 căni de baby spanac;
  • brânză feta mărunțită, după gust.

Pentru dressing:

  • 1/4 cană de zeamă de limetă;
  • 1/3 cană de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de miere;
  • 1 linguriță de chimion;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

1. Fierbe lintea în 3 căni de apă cu sare. După ce dă în clocot, acoperă cu un capac și lasă focul mic. După ce lintea se fierbe (poate dura până la 45 minute, în funcție de tipul de linte folosit) las-o la scurs într-o strecurătoare. 

2. Într-un bol de salată mare, amestecă lintea cu ceapa, castravetele, baby spanacul, pătrunjelul, dar și cu semințele de rodie. Separat, în alt bol, vei amesteca Ingredientele pentru dressing, apoi vei turna dressingul peste salată și vei amesteca ușor. Ornează cu brânză feta mărunțită și servește după ce o lași 5 minute să se amestece toate aromele. 

Pont: lintea poate fi fiartă în avans și ținută la frigider până în momentul gătirii – în acest fel economisești timp prețios când vrei să prepari salata, mai ales dacă faci asta seara, când vii obosit de la serviciu. 

Oricare dintre aceste salate poate fi completată cu ingrediente după bunul plac. De pildă, fâșiile de piept de pui făcut pe grătar pot fi de minune integrate în oricare dintre cele 3 rețete, la fel și tonul din conservă ori somonul afumat. Pune-ți imaginația la treabă și vei descoperi cele mai gustoase combinații cu linte.

În ceea ce privește tipul de linte folosit, alegerea o poți face tot în funcție de preferințele tale. Fie că este verde sau roșie, lintea este la fel de sănătoasă, dar și la fel de sațioasă.

PS: Dacă tot ai descoperit lintea, încearcă și această gustoasă rețetă de crochete!