Salata tabouleh (n.r. tabbouleh) este un preparat culinar tradițional libanez, care este însă popular în întreg Orientul Mijlociu. Este o salată de pătrunjel, cu roșii, ceapă, mentă și bulgur, adesea asezonată cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, care se servește pe post de aperitiv.
Cu toate că în țările musulmane a fost dintotdeauna populară, mulți dintre noi am auzit de ea abia în ultimii ani, fie în restaurantele cu specific libanez/ arăbesc, fie pentru că este un preparat servit adesea în localurile vegan-friendly.

Rețeta originală de salată tabouleh

Ingrediente pentru 6 porții:
• 4 legături de pătrunjel;
• 1 legătură de mentă;
• 1 castravete;
• 5 roșii;
• 1 ceapă mică;
• 1/4 cană de bulgur fiert;
• 1/3 cană de ulei de măsline;
• 1/2 cană de zeamă de lămâie;
• 1/2 linguriță de sare;
• 1/3 linguriță de mix libanez de condimente (piper negru, scorțișoară, nucșoară, cuișoare, fenicul, pudră de ghimbir în cantități egale).
Mod de preparare:
1. Spală bine verdețurile, scurge-le lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie sau pe șervețele de hârtie, care absorb apa în exces. Îndepărtează apoi codițele și toacă fin atât pătrunjelul, cât și menta. Spală apoi și legumele și mărunțește-le.
2. Amestecă verdețurile mărunțite, într-un bol încăpător, cu legumele tocate și ele mărunt – roșia trebuie lăsată la scurs câteva minute într-o sită, pentru că zeama acesteia strică textura salatei și nu vrei asta.
3. Asezonează cu sare, dar și cu mixul de condimente, apoi cu ulei și zeamă de lămâie. Completează cu bulgurul fiert, amestecă cu o furculiță și servește imediat. Salata tabouleh se amestecă numai înainte de servire, altfel își modifică textura și chiar gustul. Dacă ai invitați la masă și vrei să o pregătești în avans, adaugă toate ingredientele într-un bol, însă amestecă salata când se așază musafirii în jurul mesei – în acest fel te asiguri că va fi fără cusur.
Pont: în mod tradițional, salata tabouleh nu se servește din bol, ci pe o foaie de salată sau varză – așadar, poți acoperi un platou cu frunze de salată, iar apoi poți transfera salata din bol, pe platou.

Cu ce poți servi salata tabouleh

Cu toate că salata tabouleh este un aperitiv excelent, aceasta poate fi servită cu succes și la felul principal, pe post de garnitură. Iată câteva moduri absolut delicioase în care poți mânca această salată libaneză:
• cu cartofi prăjiți;
• alături de preparate arăbești precum falafel sau humus;
• cu turte de casă;
• pe post de garnitură pentru peștele gătit fie la cuptor, fie pe grătar sau chiar prăjit (aici găsești 3 rețete absolut delicioase cu somon);
• ca garnitură pentru friptura de pui;
• cu legume pe grătar sau trase la tigaie;
• cu vinete umplute cu brânză feta, la cuptor;
• cu conopidă coaptă;
• ca garnitură pentru friptura de miel la cuptor;
• cu orez sălbatic și ou fiert;
• alături de avocado și sparanghel tras la tigaie;
• cu fâșii de curcan la cuptor, pe post de salată;
• cu creveți trași la tigaie cu ghimbir și turmeric;
• cu salată de vinete și pâine de casă.
Sunt o mulțime de moduri apetisante în care poți consuma salata tabouleh – lasă-ți imaginația să zburde și bucură-te de acest preparat delicios în fel și chip.

De ce este salata tabouleh atât de sănătoasă?

Această salată are o mulțime de beneficii pentru organism, fiind făcută numai din ingrediente sănătoase, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți de preț. Iată doar câteva dintre motivele pentru care este bine pentru sănătate să consumi această salată libaneză:
• pătrunjelul are o concentrație foarte mare de vitamina C – de trei ori mai mare decât o portocală;
• pătrunjelul conține, de asemenea, și mult fier – de două ori mai mult decât spanacul;
• alte substanțe hrănitoare din pătrunjel sunt: manganul, calciul și potasiul, precum și flavonoizii și alți antioxidanți;
• menta este benefică pentru sistemul gastrointestinal și poate ameliora simptomele cauzate de indigestie;
• castravetele are un conținut ridicat de apă și este foarte hidratant, însă totodată este bogat și în fibre dietetice;
• roșiile conțin vitaminele C, A, K, acid folic și potasiu, dar și licopen, substanță activă benefică pentru piele și oase;
• zeama de lămâie este foarte nutritivă, având un aport ridicat de vitamina C;
• ceapa are ingrediente cu efect antiinflamator, dar și proprietăți antioxidante;
• despre usturoi se știe că are efect de antibiotic natural, fiind un puternic antibacterian;
• bulgurul conține fibre și proteine, însă totodată are și un indice glicemic foarte mic.