Toamna este, după cum nouă ne place să credem, cel mai colorat anotimp. Totul în jurul nostru capătă nuanțe de roșu aprins, portocaliu, galben, un adevărat spectru al culorilor calde. Asemenea peisajelor de afară, noi dorim să asamblăm o gustare la fel de viu colorată, ideală pentru acest sezon.

Iată 3 rețete de salate tomnatice pe care trebuie să le încerci:

Salată cu pere, nuci și brânză Roquefort

salată cu pere

Sursa: Google Images

Ingrediente:

  • 1 salată verde
  • 2 lingurițe muștar dulce
  • 50 ml oțet
  • 80ml ulei măsline
  • 50g zahăr
  • 2 fire ceapă verde
  • 50g nucă (miez întreg)
  • 1 avocado,
  • 150g brânză Roquefort,
  • 3 pere
  • sare, piper

Timp de preparare: 30 min

Pasul 1

Într-o tigaie se pune la foc mediu un sfert din cantitatea de zahăr împreună cu nucile.  Se amestecă până când zahărul se topește și caramelizează nucile.

Pasul 2

Se toarnă amestecul din tigaie pe o foaie de copt. Se lasă la întărit, după care se rupe în bucăți.

Pasul 3

Se pregătește dressing-ul din oțet, ulei, o linguriță și jumătate de zahăr, muștar, sare și piper.

Pasul 4

Într-un bol se amestecă frunzele de salată rupte în bucăți mici, perele curățate și tăiate cubulețe, brânza Roquefort tăiată cubulețe, avocado tăiat în cubulețe, ceapa verde tăiată mărunt.

Pasul 5

Se toarnă deasupra dressing-ul și se presară nuci caramelizate.

 

Salată caldă cu varză, bacon și brânză cu mucegai

salata calda cu varza

Sursa: Google Images

Ingrediente:

  • 1.5kg varză tocată fâșii subțiri
  • 1 ardei gras roșu tocat
  • 50g brânză cu mucegai (Roquefort) fărâmițată
  • 1/4 linguriță piper
  • 1/4 linguriță sare
  • 460ml cidru de mere
  • 1 șalota mică tocată mărunt
  • 3 felii bacon

Timp de preparare: 30 min

Pasul 1

Se prăjește baconul  la foc mediu, până când se rumenește. Se scoate pe un șervețel, se taie în bucațele și se păstrează 1 lingură din grăsimea rămasă în tigaie.

Pasul 2

Se rumenește șalota în această grăsime pentru 1 minut și se pune deoprate.

Pasul 3

Se pune la încălzit cidrul de mere și se fierbe timp de 15 minute, până se reduce la un sfert din cantitate. Se ia de pe foc și se adaugă șalota sotată, sarea și piperul. Se pune acest amestec într-un blender alături de brânză și se pasează.

Pasul 4

Se amestecă varza cu ardeiul tocat, se toarnă dressing-ul cu cidru și brânza și se amestecă bine. Se presară bucățele de bacon deasupra și se servește imediat.

 

Salată de rucola cu dovleac copt și nuci caramelizate

salata cu dovleac

Sursa: Google Images

Ingrediente: 

  • 350g dovleac tăiat cubulețe
  • rucola
  • afine uscate
  • 2 lingurițe miere
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri oțet de vin roșu
  • nuci pecan
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 linguri unt
  • sare de mare
  • 5 linguri ulei de măsline

Timp de preparare: 60 min

Pasul 1

Se preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Într-un bol se amestecă cubulețele de dovleac cu o lingură de ulei de măsline și sare.

Pasul 2

Se pune dovleacul pe o foaie de copt și se lasă la copt aproximativ 20-25 minute, până se înmoaie. Se scoate de la cuptor și se lasă la răcit.

Pasul 3

Între timp, se topește untul într-o tigaie la foc mediu. Când este gata, se adaugă zahărul brun, iar apoi nucile pecan. Se sotează, amestecând frecvent, timp de 7-10 minute. Se socate de pe foc și se lasă la răcit.

Pasul 4

Se amestecă oțetul, mierea, celelalte 4 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Apoi, se asamblează salata: se combină rucola, dovleacul, nucile pecan și afinele uscate într-un bol, se adaugă dressing-ul și se amestecă bine.

Poftă bună!