Mulți oameni sunt surprinși să afle că este ușor să gătești diverse feluri delicioase de mâncare fără ulei sau unt. Această variantă este mult mai sănătoasă, iar trecerea la gătitul oil-free este chiar foarte simplă și nu vei simți nicio diferență. Iată o descriere a modului în care poți să faci această schimbare fără să mai adaugi grăsimi extra în rețetele tale.

De ce ar trebui să renunți la gătitul cu ulei?

Unele uleiuri sunt promovate ca a fi alimente sănătoase, dar niciun ulei nu este cu adevărat sănătos, nici chiar uleiul de cocos, uleiul de in sau uleiul de măsline. Uleiul conține grăsimi pure (alături de toate celelalte substanțe nutritive) și conține mai multe calorii/gram decât orice alt aliment.

Este extrem de ușor să gătești fără ulei folosind cratițe și tigăi din teflon deoarece mâncarea nu se lipește. Dacă dorești să eviți teflonul, poți folosi vase din oțel inoxidabil de bună calitate, cu fundul greu. De asemena, îți poți folosi vasela pe care o ai deja în bucătărie, adăugând de fiecare dată hârtie de copt.

rawpixel-1118515-unsplash

Sautéing

Trucul este să folosești cantități mici de apă sau bulion, adăugând câte puțin (de la 1 la 2 linguri) la un interval mic de timp. Poți face acest lucru ori de câte ori este necesar pentru a rumeni mâncarea, fără a fi nevoie să te folosești de ajutorul aburului. De asemenea, nu uita să amesteci periodic mâncarea cu o lingură de lemn, astfel încât să nu se ardă.

Prăjire

Nu este nevoie să ungi legumele cu ulei înainte de a le băga în cuptor. Înainte de a le pune în cuptor, le poți condimenta cu mirodenii sau ierburi. Poate dura ceva mai mult, dar în cele din urmă se vor rumeni și se vor coace frumos.

Pentru felurile de mâncare la care folosești în mod normal unt, poți prepara varinate pe bază de plante prin prăjirea fasolei, lintei sau legumelor, cum ar fi conopida, morcovii sau cartofii, împreună cu laptele de nuci.

Salate

Pentru un dressing gustos, perfect pentru o salată delicioasă, poți amesteca oțet, mirodenii și ierburi cu suc de fructe și puțină pulpă sau cu unt de nuci sau de semințe.

salad