Siropul de păpădie, cunoscut și sub denumirea de miere de păpădie, are o mulțime de beneficii pentru sănătate, așa că merită încercat. Iată care sunt beneficiile pe care ți le aduce consumul de sirop de păpădie, dar și cum îl poți prepara acasă.

Beneficiile siropului de păpădie

Ameliorează afecțiunile ficatului, în special ficatul gras non-alcoolic. Așadar, dacă ai probleme cu sănătatea ficatului, poți folosi zilnic siropul de păpădie pentru a le ameliora și pentru a stimula buna funcționare a acestui organ.

Stimulează digestia. Studiile făcute în domeniu au arătat că inulina, un carbohidrat care asigură buna funcționare a sistemului gastrointestinal, se regăsește din belșug în păpădie. Așadar, consumul de sirop de păpădie poate reechilibra flora intestinală.

Mai mult decât atât, substanțele active din păpădie susțin activitatea bilei, asigurând o digestie bună. Totodată, conținutul mare de fibre din păpădie reduce riscul de sindrom de colon iritabil.

Reglează nivelul de zahăr din sânge, lucru important mai ales pentru persoanele diabetice. Siropul de păpădie stimulează funcționarea pancreasului, reglând astfel nivelul de zahăr din sânge.

Este benefic pentru piele. Afecțiunile pielii cauzate de infecții fungice sau microbiene pot fi tratate cu sirop de păpădie, care are proprietăți antifungice și antibacteriene. Acesta poate fi aplicat pe piele și lăsat să acționeze peste noapte pentru ameliorarea afecțiunilor pielii.

Și acneea poate fi combătută cu sirop de păpădie, consumat zilnic, întrucât acesta are efecte diuretice, detoxifiante și totodată reglează din punct de vedere hormonal organismul.

Te ajută să slăbești. Siropul de păpădie stimulează eliminarea lichidelor din organism, având efect diuretic. Mai mult decât atât, acesta este dulce și poate fi folosit pe post de îndulcitor natural.

Stimulează sistemul imunitar. Păpădia are propărietăți antimicrobiene și ajută organismul să lupte împotriva agenților patogeni.

Previne anemia. Consumul regulat de sirop de păpădie poate reduce riscul de anemie întrucât conține fier, vitamine și proteine în concentrații semnificative.

Rețetă sirop de păpădie

Ingrediente:

 • 1 ½ cană de petale de păpădie;
 • 3 căni de apă;
 • 2-3 căni de zahăr brun;
 • ¼ cană de miere;
 • zeama de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

 1. Pentru a obține o cană și jumătate de petale de păpădie ai nevoie, în medie, de 125 de flori (cam 3 căni de flori de păpădie). Le vei lăsa la uscat, după care le vei rupe petalele și le vei fierbe în cele 3 căni de apă. După ce apa începe să clocotească, mai lasă cel mult 60 de secunde, după care ia siropul de pe foc, acoperă recipientul în care se află și lasă-l să se răcească într-un loc departe de orice sursă de căldură.
 2. A doua zi, strecoară infuzia de păpădii, după care pune iar lichidul la fiert, de data aceasta împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Fierbe la foc mic 1 oră și jumătate, amestecând ocazional. La final, încorporează și mierea și transferă siropul obținut într-un recipient cu închidere ermetică. După ce se răcește, îl poți ține la frigider. Siropul poate fi consumat încă din prima zi.

Rețetă sirop de păpădie cu mere

Dacă vrei să le dai și celor mici sirop de păpădie, ai putea prepara unul mai aromat, cu mere verzi. Iată de ce ingrediente ai nevoie:

 • 50 de flori de păpădie;
 • 500 g de mere verzi tocate mărunt (aproximativ 3 mere);
 • 1 litru de apă;
 • 500 g de zahăr;
 • zeama de la o lămâie.

Mod de preparare:

 1. Pune într-o oală merele, petalele de la florile de păpădie, zeama de lămâie și apa și lasă-le să fiarbă la foc mic cam jumătate de oră.
 2. Strecoară apoi siropul și pune-l iar la fiert, de această dată împreună cu zahărul. După ce începe să se îngoașe, poți opri focul și poți transfera siropul într-un recipient cu închidere ermatică, după care îl vei lăsa la răcit.

Siropul de păpădie cu mere poate fi servit cu iaurt grecesc, dar și cu clătite americane ori alături de un tort de morcovi.

Cum culegi și usuci florile de păpădie pentru sirop

În primul rând, este important să culegi florile de păpădie care sunt complet deschise. Poți rupe direct cu degetele florile, însă poți folosi și o foarfecă pentru a le tăia tulpinile.

Este important să rupi petalele de păpădie imediat după recoltare, altfel florile se vor închide și procesul va fi mai anevoios. Mai mult decât atât, dacă tai petalele când florile sunt închise, există riscul să fie blocate între petale mici insecte pe care nu le vei observa și care vor ajunge în siropul tău. Pentru desprinderea petalelor poți folosi de asemenea, atât degetele, cât și o foarfecă.