Iată de ce e bine pentru sănătate să consumi sirop de soc, dar și o rețetă simplă de preparare, cu care nu ai cum sa dai greș, chiar dacă este prima dată când îl prepari.

Poți folosi un asemenea sirop natural pentru a prepara un suc sănătos și gustos, dar îl poți consuma și ca atare, pentru tratarea unor probleme gastrointestinale precum constipația.

Beneficiile siropului de soc

Iată ce beneficii pentru sănătate poate avea consumul acestui sirop:

Tratează constipația. Consumul de sirop de soc, fie el diluat cu apă plata minerală, fie ca atare, poate stimula tranzitul intestinal, combătând astfel constipația. Acesta este eficient mai ales dacă este consumat dimineața, pe stomacul gol.

Ameliorează simptomele specifice răcelii. Congestia nazală, inflamația sinusurilor și deshidratarea specifice răcelii pot fi ameliorate cu ajutorul consumului de sirop de soc.

Are efect diuretic. Siropul de soc are efect diuretic, accelerând procesul de eliminare a urinei din organism, ceea ce înseamnă că stimulează eliminarea toxinelor din corp.

Poate să reducă nivelul de zahăr din sânge. Pacienții care suferă de diabet pot consuma sirop de soc pe post de înlocuitor pentru îndulcitorii precum zahărul sau mierea.

Efectele adverse ale siropului de soc

Siropul de soc poate interacționa cu medicamentele administrate pentru tratarea diabetului întrucât reduce nivelul de zahăr din sânge și poate potența efectul substanțelor medicamentoase. Pacienții care suferă de diabet ar trebui să se consulte cu medicul cu privire la consumul de soc, indiferent de forma în care acesta este consumat (sirop, socată, ceai).

Rețetă sirop de soc

Pentru ca siropul să aibă o culoare plăcută, e important ca florile de soc folosite să fie complet deschise când faci siropul. Trebuie, de asemenea, să folosești lămâi la prepararea siropului de soc, întrucât acidul citric nu numai că oferă o aromă plăcută acestuia, însă acționează și precum un conservant.

Ingrediente pentru 800 ml de sirop:

 • 650 g de zahăr tos;
 • 430 ml de apă plată;
 • 3 linguri de zeamă de lămâie;
 • 15 rămurele de soc;
 • 1 lămâie bio tăiată felii.

Mod de preparare:

 1. Începe prin a spăla și curăța de insecte florile de soc. Nu insista cu spălatul pentru că se pierde aroma de soc – e suficient să le ții câteva secunde sub jet de apă rece, pentru ca praful de la suprafața acestora să fie îndepărtat.
 2. Amestecă zahărul tos, apa și zeama de lâmâie apoi pune-le într-o crăticioară pe care o vei așeza pe foc mediu. Folosește o spatulă pentru a amesteca încontinuu până când zahărul se topește complet. Ia crăticioara de pe foc și lasă siropul să se răcească.
 3. Într-un borcan încăpător pune florile de soc și feliile de lămâie, apoi acoperă-le cu siropul răcit preparat anterior. Acoperă borcanul cu un prosop și dă-i voie siropului să stea timp de 48 de ore într-un loc răcoros. În acest timp, vei amesteca o dată pe zi cu o lingură de lemn siropul.
 4. Strecoară după ce trec cele 48 de ore siropul și transferă-l într-o sticlă pe care e indicat să o ții la frigider. Siropul se soc ar trebui consumat în cel mult 1 an de la preparare.

Cum se poate consuma siropul de soc

Acest sirop poate fi consumat în mai multe feluri, în funcție de preferințele fiecăruia – iată 5 idei:

 1. Pentru prepararea unui suc de soc

Diluat cu apă, astfel încât să se obțină un suc gustos. Poți folosi 1 parte de sirop la 4 părți de apă plată sau minerală. Dacă vrei ca sucul obținut să fie mai dulce și mai aromat, poți folosi mai mult sirop la o cantitate mai mică de apă, astfel încât să fie mai concentrată băutura obținută.

 1. Pentru prepararea unei limonade gustoase

O limonada răcoritoare servită într-o zi călduroasă de vară este mai gustoasă dacă o prepari cu puțin sirop de soc. Unde mai pui că este și mai sănătoasă. Folosește 1-2 linguri de sirop de soc pentru un pahar de limonada și nu uita să pui și câteva frunze de mentă.

 1. Pentru a prepara un cocktail Hugo

Gustos, răcoritor și cu puțin alcool, cocktailul Hugo se numără printre preferatele femeilor pe timpul sezonului cald. Poți prepara și tu acasă un asemenea cocktail, folosind sirop de soc de casă.

Pentru un cocktail Hugo ai nevoie de 200 ml de prosecco, 50 ml de apă minerală carbogazoasă sau sifon, 2 lingurițe de sirop de soc, 1 felie de limetă, 2 frunze de mentă și gheață. Amestecă toate ingredientele într-un pahar și savurează această băutură gustoasă într-o companie agreabilă.

 1. În frișca pentru deserturi

Prepari un desert pe bază de frișcă? Încearcă să pui o lingură de sirop de soc în timpul preparării acesteia și vei observa că gustul desertului va fi mult mai plăcut.

 1. În salata de fructe

Prepară o salată de fructe gustoasă și foarte sănătoasă, amestecând mai multe tipuri de fructe, tăiate felii, într-un bol. La final, adaugă deasupra acestora 1 lingură de sirop de soc. Servește imediat după preparare.