Un preparat cu somon la cuptor nu numai că este foarte ușor și rapid de preparat, însă este totodată și gustos și sănătos. Iată cum să gătești corect somon la cuptor, dar și care sunt cele mai bune garnituri pe care le poți servi alături de acest preparat!
Cuprins articol
Cum se gătește somonul la cuptor
Somonul se gătește foarte repede la cuptor, de aceea este ideal pentru prepararea cinei în zilele agmonerate, în care ajungi foarte târziu acasă.
Timpul de preparare depinde de grosimea bucății de somon gătite – pentru fiecare centimetru grosime este nevoie de 4-6 minute la cuptor. Așadar, dacă ai un file de somon gros de 3 centimetri, acesta ar trebui să stea la cuptor în jur de 16 minute. Temperatura cuptorului ar trebui să fie setată la 200-220 de grade Celsius.
Poți verifica dacă peștele este gătit folosind o furculiță. Dacă aceasta pătrunde cu ușurință peștele, înseamnă că este gătit. Dacă folosești un termometru pentru gătit, îți dai seama că somonul este gătit când temperatura din interiorul acestuia ajunge la 60 de grade Celsius.
Dacă exagerezi în ceea ce privește timpul de gătire al somonului la cuptor, acesta se va usca prea tare, ceea ce nu îți dorești.
Pentru a păstra sucurile gustoase în interiorul somonului, îl poți înveli în folie de aluminiu înainte de a-l introduce la cuptor. În acest fel, acesta se va găti bine, însă își va păstra textura cremoasă și zemoasă.
În ceea ce privește cantitatea de pește de care ai nevoie pentru o persoană, trebuie să fii moderat, pentru că somonul este un pește gras, deci și destul de sățios. O porție de cel mult 250 g de somon pentru fiecare invitat de la masă este mai mult decât suficientă – în general, femeile consumă până în 200 de grame.
Condimente pentru somon la cuptor
Pentru a pune în valoare gustul acestui pește, folosește din belșug condimente. Poți masa pur și simplu fileurile de somon cu ierburi aromatice și condimente de tot felul, însă poți prepara și o marinadă în care să ții peștele măcar o jumătate de oră înainte de a îl prepara.
Iată care sunt cele mai potrivite arome pentru somonul gătit la cuptor:
- Sare;
- sos de soia;
- pătrunjel, mărar, oregano, coriandru;
- usturoi, ceapă, hrean, ghimbir;
- susan;
- zeamă de lămâie, oțet, zeamă de portocală;
- miere, zahăr brun, sirop de arțar.
3 rețete cu somon la cuptor, pe care merită să le încerci
Somon la cuptor, în folie de aluminiu
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 6 porții:
- 1 kg de fileuri de somon;
- 5 crenguțe de rozmarin;
- 2 lămâi mici;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 1 linguriță de sare de mare;
- ¼ linguriță de piper;
- 4 căței de usturoi;
- ierburi aromatice la alegere – busuioc, pătrunjel, cimbru, mărar, ceapă verde.
Mod de preparare:
- Lasă somonul timp de 10 minute la temperatura camerei, timp în care preîncălzești cuptorul la 200 de grade Celsius.
- Acoperă o tavă cu o bucată de folie de aluminiu, pe care vei așeza 2 crenguțe de rozmarin, precum și o lămâie tăiată felii. Deasupra vei pune fileurile de somon, pe care le vei masa cu ulei de măsline, dar și cu sare și piper. Adaugă și usturoiul pisat deasupra, în strat uniform, apoi adaugă cele 3 crenguțe de rozmarin rămase, precum și cealaltă lămâie tăiată felii. Acoperă bucățile de somon cu încă o folie de aluminiu, asigurându-te că prinzi cele două folii foarte bine, astfel încât sucurile să nu se scurgă.
- Coace somonul la cuptor timp de 15-20 de minute, apoi îndepărtează folia de aluminiu de deasupra și mai lasă somonul timp de 3 minute la cuptor. Scoate-l apoi și lasă-l să se odihnească timp de câteva minute înainte de a îl servi. Nu uita să îl asezonezi cu ierburi proaspete, după bunul plac.
Somon la cuptor, cu parmezan și pesto
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 6 porții:
- 6 fileuri de somon generoase;
- 6 linguri de sos pesto;
- 1/3 cană de pesmet;
- 1/3 cană de parmezan ras.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază fileurile de somon în ea. Întinde câte o lingură de sos pesto pe fiecare bucată de pește.
- Într-un bol de mici dimensiuni, amestecă pesmetul cu parmezanul și distribuie acest amestec în mod uniform peste stratul de pesto de pe fiecare bucată de somon.
- Gătește în cuptor somonul timp de 15-20 de minute. Servește imediat ce scoți din cuptor.
Somon la cuptor, cu glazură de sos de soia și susan
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 fileuri generoase de somon;
- 2 linguri de sos de soia;
- 1 lingură de zahăr brun;
- 1 linguriță de ulei de susan;
- ¼ linguriță de fulgi de chilli;
- susan alb, pentru ornat;
- pătrunjel verde tocat fin, pentru asezonat.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Clătește somonul cu apă rece și șterge fileurile cu șervețele din hârtie. Așază apoi fileurile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Într-un bol, amestecă sosul de soia cu zahărul brun, uleiul de susan, dar și fulgii de chilli. Unge apoi fileurile cu această glazură și introdu tava la cuptor. După 20 de minute, scoate somonul din cuptor și acoperă-l cu semințe de susan și pătrunjel, apoi servește-l înainte de a se răci.
Comenteaza