Gustul spaghetelor bolognese a făcut din acestea unele dintre cele mai iubite preparate pe bază de paste din întreaga lume. Ceea ce puțini știu însă este că aceste spaghete nu sunt originare din provincia Bologna, așa cum se crede. Află mai multe despre spaghetele bolognese, dar și cum să le pregătești acasă, astfel încât să aibă exact același gust de la restaurant!

Italienii nu sunt atât de înnebuniți după spaghetele bolognese precum sunt germanii, englezii ori chiar românii. Asta și pentru că aceștia nu recunosc acest preparat ca fiind unul tradițional italienesc.
Mai mult decât atât, rețeta originală nu conține nici măcar spaghete, ci tagliatele, asezonate cu un sos ragu (n.r. sos pe bază de pastă de roșii și carne tocată).
Indiferent de originile spaghetelor bolognese, un lucru este cert: în zilele noastre, acestea se numără printre cele mai iubite paste. Dacă vrei să înveți să gătești spaghete bolognese ca la restaurant, trebuie să respecți rețeta întocmai. Un sofrito gătit ca la carte îți asigură un sos ragu perfect. Te întrebi ce înseamnă sofrito? O bază de mâncare obținută prin tragerea la tigaie în ulei de măsline (sau unt) a cepei, țelinei și morcovului, mărunțite.

Rețetă de spaghete bolognese

Timp de pregătire: 2 ore și 45 minute
Număr de porții: 6
Ingrediente:
• 2 linguri ulei de măsline
• 1 ceapă, mărunțită
• 2 morcovi, mărunțiți
• 2 tulpini de țelină, mărunțite
• 2-3 căței de usturoi
• o legătură busuioc proaspăt
• 800 g de roșii mărunțite, la conservă
• 2 lingurițe de oregano uscat
• ½ kg carne tocată de vită
• ½ kg de spaghete
• sare și piper, după gust
• 50 g bacon

Mod de preparare
1. Într-o tigaie antiaderentă, prăjește baconul mărunțit, însă fără ulei, în propria grăsime. Adaugă apoi ceapa, morcovul, țelina și usturoiul mărunțite, precum și tulpinile de busuioc tocate. Pune peste uleiul de măsline. Lasă să se gătească la foc mic preț de 5-7 minute.
2. Adaugă în tigaie roșiile din conservă, carnea tocată, precum și sare și piper. Asezonează cu oregano uscat, dar și cu câteva frunze de busuioc, după care dă focul mic și lasă să fiarbă sosul ragu timp de cel puțin 2 ore și jumătate, poate chiar 3. În tot acest timp, amestecă ocazional cu o lingură de lemn.
3. Când sosul ragu este aproape gata, pune o oală mare cu apă și sare pe foc, apoi fierbe spaghetele în ea, respectând instrucțiunile de pe pachet. Lasă apoi spaghete la scurs.
4. La final, adaugă spaghetele în tigaie, peste sosul ragu, și amestecă blând, după care vei opri focul. Servește spaghetele bolognese calde, ornate cu frunze de busuioc proaspăt.

Spaghetele bolognese pot fi servite alături de o salată de legume, care va favoriza digestia. Iată o rețetă de salată care merge de minune cu pastele cu sos ragu.
Salată de legume – ingrediente pentru 6 porții:
• 1 salată verde
• 10 roșii cherry tăiate pe jumătate
• 2 castraveți tăiați rondele
• 1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
• 4 cepe verzi, mărunțite
• ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper după gust.

După ce speli și mărunțești legumele, pune-le într-un bol încăpător. Asezonează-le apoi cu ulei de măsline extravirgin și zeama de la o lămâie proaspăt stoarsă, apoi completează cu sare și piper.

Înghețata de mango, desertul ideal la o masă cu spaghete bolognese

Dacă ai musafiri la masă și vrei să îi surprinzi plăcut cu un desert care să meargă cu spaghetele bolognese, poți prepara rapid o înghețată cu mango.
Pentru 6 porții de înghețată ai nevoie de:
• 2 mango, tăiați cubulețe
• 1 cană de apă
• 1 cană de zahăr
• zeama și coaja de la un lime
• un praf de sare

Încălzește apa și zahărul într-un bol, în cuptorul cu microunde. După ce zahărul se dizolvă complet, scoate bolul din cuptor.
Pune cuburile de mango în blender și pornește blenderul. După câteva secunde, adaugă siropul de zahăr, coaja și zeama de lime, dar și praful de sare. Pornește iar blenderul și oprește-l după ce obții o pastă. Pune piureul de mango în cupe și bagă cupele la frigider. După cel puțin 2 ore, poți servi înghețata de mango.

Ce vinuri se potrivesc cu spaghetele bolognese

În ceea ce privește vinul pe care îl poți servi la o masă la care felul principal sunt spaghetele bolognese, vinul roșu este alegerea potrivită. De pilda, vinul roșu Barbera este un vin sec, care completeză perfect gustul pastelor bolognese. Vinul spumant Lambrusco este însă mai pe gustul femeilor, așa că trebuie luat în considerare.
Dacă preferi mai degrabă un cocktail la cina pe bază de paste bolognese, alege unul cu gin și nu vei da greș.
Poftă bună!