Ștevia românească este o plantă care crește ușor, în aproape orice condiții. O poți întâlni atât pe terenuri necultivate, virane, pășuni, cât și în culturi organizate, iar denumirile ei populare includ „dragomir”, „urzica raței”, „măcriș de grădină”. Are o tulpină groasă, cu multe capete, frunze mari și flori verzui, cu un cerc roșu, palid.
Ce deosebește ștevia de celelalte plante sălbatice este compoziția sa bogată în fibre, vitamine și minerale, fiind un aliment esențial mai ales în cazul în care vrei să urmezi o dietă vegetariană sau vegană. Toate părțile sale sunt comestibile și se poate consuma în numeroase forme.
Cuprins articol
Beneficiile șteviei românești
Ajută vederea
Vitamina A, care se găsește în cantități mari în frunzele de ștevie, ajută la îmbunătățirea vederii și previne apariția problemelor oftalmologice.
Întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor
Conținutul crescut de antioxidanți face ștevia un aliment ideal pentru prevenirea bolilor și a îmbătrânirii premature, iar vitamina C este un puternic antiinflamator și antibacterian natural.
Pentru păstrarea acestor proprietăți, cel mai bine este să mănânci ștevia crudă, în salată.
Tratarea afecțiunilor pielii
La nevoie, poți aplica frunze de ștevie direct pe piele, dacă ai mici leziuni sau infecții. Conținutul său bogat în vitamina C și vitamina A vor ajuta la grăbirea vindecării și cicatrizarea rănilor.
Tratarea anemiei
Pe lângă vitaminele C și A, care ajută sistemul imunitar, ștevia conține foarte mult fier, de aceea se recomandă în tratarea anemiei.
Diabet de tip I și II și obezitate
Ștevia reglează nivelul de zaharuri din sânge, temperând astfel nevoia de dulce și reducând pofta de mâncare, ceea ce contribuie atât la ținerea sub control a diabetului, cât și la sprijinirea unui regim alimentar pentru scăderea în greutate.
Detoxifiant natural
Ștevia poate ajuta la curățarea colonului și la o detoxifiere naturală a organismului. Magneziul și potasiul din compoziția sa ajută în reglarea tranzitului intestinal și este recomandat să mănânci ștevie mai ales dacă nu consumi multe legume, în general.
Pentru a-ți ușura digestia, poți consuma o cană de ceai de ștevie după fiecare masă bogată.
Tonic general
Conținutul crescut de vitamine îți va da un plus de energie pe parcursul unei zile obositoare.
Contraindicațiile șteviei
În esență, ștevia ajută organismul și nu are contraindicații majore. Există, totuși, câteva cazuri când trebuie să fii atent la consumul de ștevie.
În cazul în care ești gravidă sau alăptezi, este recomandat să eviți consumul de ștevie, deoarece poate cauza diaree sugarului.
Ștevia are un conținut ridicat de acid oxalic, care, în cantități prea mari, poate provoca apariția sărurilor insolubile de calciu și poate irita membrana intestinelor. De aceea, nu ar trebui consumată de către cei cu afecțiuni ale căilor respiratorii, reumatice, articulare, celor care au un colon iritabil, pietre la rinichi sau dificultăți în asimilarea calciului.
Cum gătești ștevia românească
Și pentru a te asigura că te bucuri din plin de gustul delicios al șteviei, nu doar de vitaminele sale, iată câteva rețete cu ștevie, ușor de preparat:
Rețetă de salata de ștevie
Ingrediente
- 400 g de frunze de ștevie;
- zeamă de lămâie;
- ulei de măsline;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
Acesta este cel mai simplu mod de a prepara ștevia, însă este o rețetă deosebit de gustoasă. Tot ce trebuie să faci este să speli bine frunzele de ștevie și să le adaugi într-un bol alături de zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
Dacă vrei să transformi această salată în felul principal, poți combina în același bol alte legume, precum și nuci, migdale sau chiar brânză telemea, obținând astfel un fel de mâncare ușor, dar foarte hrănitor.
Rețetă de suc detoxifiant cu ștevie
Ingrediente
- 12 frunze de ștevie;
- 1 morcov;
- 1 măr;
- 1 ardei;
- 1-2cm rădăcină de ghimbir.
Mod de preparare
Se spală bine toate ingredientele, se taie în câteva bucăți fiecare și se amestecă împreună în blender. Se consumă proaspăt.
Rețetă de mâncare de ștevie
Ingrediente
- 1 kg de ștevie;
- 1 legătură de ceapă verde;
- 20 ml de ulei;
- 100 g bulion;
- sare.
Mod de preparare
Spală bine ștevia, în mai multe ape. Rupe cozile și nervurile mai groase.
Între timp, pune apa cu un praf de sare la fiert, iar când aceasta clocotește, adaugă ștevia și așteaptă să mai dea într-un clocot.
Scurge bine apa dar nu o arunca, scoate ștevia și mărunțește-o.
Pune ceapa tocată mărunt la călit într-o tigaie cu puțin ulei.
Adaugă bulionul și o jumătate de cană din zeama în care a fiert ștevia.
Când amestecul din tigaie începe să fiarbă, adaugă ștevia.
Adaugă sare după gust și amestecă bine. Poate fi servită cu mămăligă sau pâine.
Rețetă de plăcintă cu ștevie
Ingrediente
Pentru foi ai nevoie de:
- 500 g făină;
- o lingură de ulei;
- o lingură oțet;
- sare;
- 100 ml apă călduţă.
Pentru umplutură ai nevoie de:
- 4 legături de ștevie;
- 5 ouă;
- 1.5 kg de brânză telemea nesărată de vacă;
- 50 g pesmet.
Mod de preparare
Cerne făina într-un bol și amestecă cu apa călduță în care s-a dizolvat sarea și s-a pus uleiul și oțetul.
După ce ai amestecat bine, pune aluatul pe o planșetă și frământă-l până devine elastic și moale.
Întinde o față de masă peste care presară făină. Pune aluatul în mijloc, acoperă-l și lasă-l la crescut.
Între timp, curăță ștevia, spal-o în câteva ape și apoi opărește-o.
Toacă mărunt ștevia astfel pregătită.
Rade brânza și pune-o într-un bol unde o vei amesteca cu ouăle, ștevia și pesmetul.
Întinde aluatul crescut pe fața de masă până obții o foaie subțire, pe care adaugi umplutura. Ruleaz-o cu ajutorul feței de masă.
Unge plăcinta cu ulei sau ou bătut și bag-o în cuptor la foc mediu până se rumenește. Poate fi servită cu sana sau iaurt.
Comenteaza