Sucul de morcovi nu este doar delicios, ci are și o mulțime de nutrimente esențiale pentru organism. Nu ai nevoie decât de un storcător de fructe, pentru a te bucura de aceste beneficii. Află cum poți prepara sucul și ce se întâmplă în organismul tău, atunci când îl consumi.
Cuprins articol
De ce este sănătos sucul de morcovi
Morcovul este o legumă rădăcinoasă, cu gust dulce și bogată în antioxidanți, fibre, beta-caroten, vitamine și minerale. De obicei este portocaliu, dar poate fi și roșu, galben sau mov. Desi morcovii sunt gustoși și mâncați că atare, consumul sub formă de suc poate fi o experiență mai plăcuta, mai ales dacă îi amesteci cu alte legume sau fructe. Asigură-te că alegi întotdeauna produse organice, pentru a nu te expune consumului de pesticide.
Cum prepari sucul de morcovi
Pentru a prepara 100 de ml de suc, ai nevoie de 250 de grame de morcovi și 1 cm de rădăcină de ghimbir, pentru o aromă specială. Curață bine morcovii, apoi pune-i în storcător, alături de ghimbir și consumă sucul proaspăt.
Dacă te plictisești de această rețetă, poți combina morcovii și cu portocale, sfeclă, măr, țelină și orice alte legume mai ai prin bucătărie.
Beneficiile sucului de morcovi
Beta-carotenul din morcovi este un antioxidant puternic, care ajută la reducerea riscului de cancer și prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Fibrele pot scădea nivelul de zahăr din sânge și ajută în curele de slăbire. Celelalte nutrimente din aceste legume gustoase întăresc imunitatea și mențin pielea sănătoasă și frumoasă. Descoperă, mai jos, alte beneficii pe care le are sucul de morcovi.
1. Poate îmbunătăți vederea
Vitamina A este esențială pentru o vedere bună, iar morcovii conțin din abundență această substanță. Atunci când suferi de un deficit de vitamină, fotoreceptorii din ochi încep să se deterioreze, de aceea este esențial să incluzi sucul de morcovi în alimentație. În plus, această băutură non-alcoolică conține și luteină, un antioxidant puternic, ce scade considerabil riscul degenerescenței maculare.
2. Poate influența sănătatea pielii
Morcovii sun bogați în carotenoide, substanțe care protejează pielea și contribuie la colorarea naturală a acestui organ. Iar beta-carotenul înlătură radicalii liberi și protejează țesutul pielii.
3. Poate ajuta în curele de slăbire
Fibrele din sucul de morcovi îți dau senzația de sațietate și te ajută să scapi de poftele nesănătoase, contribuind la slăbirea sănătoasă. În plus, această băutură este săracă în calorii, așa că ai toate motivele să o incluzi în alimentație.
4. Poate reduce riscul de cancer
Un studiu publicat în “Oncotarget” arată că un consum ridicat de morcovi scade riscul apariției cancerului la nivelul țesutului uretrei. Alte cercetări au demonstrat faptul că extractul de morcovi poate încetini și evoluția leucemiei, sugerând că aceste legume sunt o sursă excelentă de chimicale bioactive, ce pot ajuta în tratamentul acestei boli crunte.
5. Poate ajuta la menținerea sănătății inimii
Consumul regulat de fructe și legume scade riscul apariției bolilor cardiovasculare. Sucul de morcovi conține polifenoli, alti compuși bioactivi ce reglează tensiunea arterială. Într-un alt studiu, sucul de morcovi portocalii și mov au ajutat la repararea celulelor din vasele de sânge, iar specialiștii consideră că aceasta băutură are efecte benefice asupra inimii. Și dacă ai colesterolul ridicat poți consuma cu încredere sucul, deoarece reduce absorbția grăsimilor în sânge și ajuta la scăderea nivelului acestora.
6. Poate întări sistemul imunitar
Sucul de morcovi ajută organismul să lupte împotrivă răcelilor și gripei, datorită conținutului de antioxidanți. Și vitamina C este una dintre substanțele care întăresc imunitatea și te ajuta să tii departe virozele și infecțiile respiratorii.
7. Poate ajuta în tratarea diabetului
Lactobacillus plantarum, o bacterie ce se găsește în sucul de morcovi, ar reduce simptomele diabetului de tip 2 la șobolani, potrivit unui studiu. Iar fibrele din suc sunt, de asemenea, benefice, deoarece scad pofta de mâncare și previn îngrășarea ce poate apărea în diabet.
8. Poate ajuta la menținerea sănătății creierului
Beta-carotenul din sucul de morcovi îmbunătățește funcțiile cognitive și reduce riscul apariției problemelor de memorie. Această substanță are puterea de a lupta împotriva stresului oxidativ ce poate afecta celulele creierului. Nivelul ridicat de potasiu din morcovi poate reduce riscul apariției unui accident vascular cerebral. Un pahar de suc de morcovi conține 689 de mg de potasiu, adică 17% din doza zilnica recomandată din acest nutriment.
9. Poate menține digestia sănătoasă
Fibrele din sucul de morcovi ajută la digestie, astfel că oamenii care suferă de constipație ar trebui să îl consume cu regularitate. Potasiul ajută la tratarea diareei, așa că atunci când ai această problemă, consumă piure din morcovi.
Sucul de morcovi conține și compuși alcalini, astfel că este o băutură indicată în cazul omenilor care suferă de reflux gastro-esofagian.
Sucul de morcovi pentru stomac
Sucul de morcovi protejează mucoasa gastrică, ajutând alimentele să se miște în organ, fară să îl afecteze. Scad, astfel, riscurile apariției inflamației și ale ulcerului gastric, mai ales datorită nivelului de vitamina A. Un studiu publicat în 2007 a arătat că aceasta vitamină poate reduce și riscul apariției cancerului de stomac. O cană de suc de morcovi asigură cantitatea zilnică de vitamina A, așa că nu ezita să consumi constant această băutură.
10. Poate fi benefic în sarcină
Morcovul este bogat în nutrimente esențiale pentru o sarcină sănătoasă, așa că poate fi consumat în siguranță în această perioadă. Discută, totuși, cu medicul tău, înainte de a-l introduce în alimentarie.
Valori nutriționale pentru o cană de suc de morcovi
Poți bea în siguranță suc de morcovi, deoarece este sărac în calorii, dar foarte bogat în nutrimente. 250 de ml de suc de morcovi conțin:
- 94 de calorii;
- 2,24 g de proteine;
- 0,35 g de grăsime;
- 21,9 g de carbohidrați;
- 1,89 g de fibre.
Aceeași cantitate iți asigura și vitamine și minerale necesare organismului:
- 689 mg de potasiu;
- 20,1 mg de vitamina C;
- 0,217 mg de vitamina B1;
- 0,512 mg de vitamina B6;
- 2,256 mcg de vitamina A;
- 36,6 mcg de vitamina K.
Cura cu suc de morcovi
Dacă vrei să tii o cură cu suc de morcovi, este indicat să discuți cu medicul tău înainte și să te asiguri că nu există niciun risc pentru tine. Odată ce ai aprobarea acestuia, poți începe dieta. Sucul stimulează secreția de bila, activându-ți metabolismul și ajutându-te să slăbești. Consumă 2-3 pahare de suc de morcovi pe zi, iar dacă te plictisești de gustul acestuia, îl poți combina cu alte legume și fructe: pere, mere, sfeclă, zmeură, lamâi, portocale etc. Băutura se consumă între mesele principale, iar alimentele pe care le mănânci în timpul curei trebuie să fie cât mai sărace în calorii, daca vrei să vezi rezultate. Nu uita să faci și mișcare!
Cura cu suc de morcovi ar trebui ținută până la 2 săptămâni. Dacă vrei să faci și un detox, poți avea o zi în care să consumi doar suc de morcovi, dar asigură-te că doctorul tău consideră că poți face față unui astfel de regim.
Cât suc de morcovi se bea pe zi
Sucul de morcovi natural este mult mai sănătos decât băuturile carbogazoase, care au foarte mult zahăr, însă nu înseamnă că îl poți consuma în cantități nelimitate. Specialiștii de la Harvard recomandă să nu bei mai mult de 110 ml de suc zilnic, dacă nu urmezi un regim special cu această băutură.
Contraindicațiile sucului de morcovi
Sucul de morcovi este sigur pentru cei mai mulți oameni, dar poate cauza toxicitate cu vitamina A, atunci când este consumat în exces. În cazuri rare, pot apărea și alergii în urma consumului acestei legume. La unele persoane, morcovul poate agrava meteorismul gastric. Fii atent la cum reacționează organismul tău, atunci când consumi morcovi sau suc de morcovi, iar dacă observi un disconfort, scoate acest ingredient din alimentație.
Comenteaza