Supa de fasole verde este ideală pentru masa de prânz, însă poate fi consumată și la cină. Hrănitoare și ușor de preparat, aceasta poate fi inclusă în mesele din perioada postului, întrucât nu conține ingrediente de origine animală.
Cuprins articol
Rețetă de supă de fasole verde
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 linguri de ulei vegetal;
- 1 ceapă mărunțită;
- 2 căței de usturoi mărunțiți;
- 2 cartofi tăiați cuburi;
- 1 morcov tocat;
- 2 căni de roșii la conservă;
- 3 căni de fasole verde (păstăile pot fi proaspete, dar și congelate și opărite în prealabil 2 minute);
- 5 căni de apă caldă;
- ½ linguriță de piper negru;
- 1 linguriță de sare;
- ¼ linguriță de busuioc uscat;
- pătrunjel sau mărar proaspăt pentru servire.
Mod de preparare:
- Într-o oală așezată pe foc mediu, sotează ceapa și morcovul în uleiul vegetal încins în prealabil.
- Stinge apoi cu cele 5 căni de apă caldă, adaugă cartofii, roșiile în conservă, dar și usturoiul și lasă să fiarbă. Asezonează cu sare, piper și busuioc uscat și lasă focul mic imediat ce începe să clocotească.
- După 15 minute, poți adăuga fasolea verde, iar după alte 15 minute verifică dacă legumele s-au fiert. Dacă nu sunt fierte, mai lasă, iar dacă sunt fierte, oprește focul și asezonează cu pătrunjel sau mărar proaspt, tocat fin, apoi servește cât este încă fierbinte. Poftă bună!
O porție de supă de fasole verde preparată după rețeta de mai sus are puțin peste 300 de calorii și vine la pachet cu vitamina A, vitamina C, calciu și fier din belșug.
Dacă preferi mai degrabă supele creme ori dacă vrei să oferi supă de fasole verde și celui mic iar acesta se dă în vânt după texturile cremoase, încearcă rețeta de mai jos.
Supă cremă de fasole verde
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 3 porții:
- 6 fire de ceapă verde, mărunțite;
- 2 cepe mărunțite;
- 1 cățel de usturoi, pisat;
- 3 linguri de ulei vegetal;
- 2 cartofi curățați de coajă și tocați cuburi;
- 4 căni de supă clară de legume;
- 1 kg de fasole verde;
- ½ cană de smântână lichidă vegetală;
- 1 lingură de zeamă de lămâie;
- ½ linguriță de tarhon;
- ¼ linguriță de piper.
Mod de preparare:
- Încinge uleiul într-o crăticioară antiaderentă și sotează ceapa verde, ceapa normală și usturoiul în el. După ce se înmoaie toate, ia de pe foc.
- Pune cartofii la fiert într-o oală de apă cu sare. După 20 de minute, transferă-i într-o strecurătoare și lasă-i la scurs.
- Încălzește cele 4 căni de supă clară de legume într-o cratiță, apoi adaugă fasolea verde și fierbe cam 35 de minute – când sunt fierte păstăile poți adăuga și amestecul de ceapă și usturoi sotat în prealabil, precum și cuburile de cartofi fierți.
- Folosește apoi blenderul vertical pentru a pasa supa de fasole verde, după care lasă iar să dea în clocot. Redu intensitatea focului, incorporează smântâna vegetală și zeama de lămâie, apoi asezonează cu sare și piper și oprește focul înainte de a da în clocot iar.
- Servește supa cremă de păstăi imediat ce este gata, fie cu crutoane, fie cu foccacia.
Beneficiile pe care le are fasole verde
Fasolea verde este extrem de sănătoasă și hrănitoare, așa că este bine să facă parte din alimentația ta. Iată câteva dintre beneficiile acesteia:
- Este o sursă bogată de substanțe nutritive printre care: fibre dietetice, proteine, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina K și acid folic;
- Fortifică sistemul osos datorită conținutului mare de calciu și vitamina K;
- Reduce stările depresive datorită concentrației mare de acid folic;
- Te ajută să slăbești – 1 cană de fasole verde crudă are 31 de calorii și 3,6 g de zaharuri.
Cum alegi și depozitezi fasolea verde
Ideal ar fi să alegi fasole verde proaspătă pentru gătit, însă și cea congelată este o variantă sănătoasă. Păstăile la conservă ar trebui evitate întrucât au un conținut ridicat de sodiu – dacă nu avem de ales și folosim totuși conservă, este bine să spălăm bine sub jetul de apă rece fasolea verde, apoi să o lăsăm la scurs.
Bineînțeles, concentrația cea mai mare de nutrimente o are fasolea verde crudă, negătită, însă asta nu înseamnă că își pierde în totalitate calitățile nutriționale odată ce este gătită.
Fasolea verde poate fi ținută la frigider 4-5 zile înainte de a fi gătită, însă dacă ai de gând să o folosești peste mai mult timp, ar trebui să o congelezi.
PS: Dacă ți-am deschis apetitul pentru supe creme, aici găsești rețeta de supă cu broccoli, iar aici pe cea de supă cremă de urzici.
Comenteaza