Magia Crăciunului este deja prezentă în majoritatea orașelor din lume și mai ales în casele oamenilor. Dacă și tu te numeri printre sutele de persoane în căutare de rețete cât mai diversificate pentru luna decembrie, noi ne-am gândit la câteva idei care îți pot îndulci sărbătorile de iarnă.
Pe lângă nelipsitul cozonac făcut de bunica, iată câteva rețete de prăjituri pe care le poți pune pe masă de Crăciun:
Chec de mere și scorțișoară glazurat

Sursa: https://www.retetepractice.ro
Ingrediente:
- 280 g făină
- 100 g fulgi de ovăz
- 180 g zahăr
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- un praf sare
- 120 ml ulei floarea soarelui
- 2 ouă
- 150 g iaurt grecesc
- esență de vanilie
- 6 mere
Glazură:
- 150 g zahăr pudră
- 3 mere

Sursa: savoareinbucate.blogspot.com
Ingrediente:
- 7 ouă
- 75 g mac
- 75 g nucă de cocos
- 200 g zahăr
- 200 ml lapte
- 50 g făină
- un pachet margarină
- un plic zahăr vanilat
- 200 g pișcoturi
- 100 ml cafea
Glazură:
- 4 linguri zahăr
- 3 linguri lapte
- 2 linguri cacao
- 25 g margarină
- 25 g nucă de cocos
Pasul I
Se bat albușurile spumă și se adaugă 100 g zahăr. Se bat în continuare până se topește zahărul. Se adaugă macul și nuca de cocos. Se presară 2 linguri de făină și se amestecă până se omogenizează compoziția.
Pasul II
Se toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mic.
Pasul III
Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu zahărul rămas, restul de făină, laptele și zahărul vanilat. Se îngroașă amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcească și se încorporează margarina frecată spumă.
Pasul IV
Se așază blatul, se întinde jumătate din cremă, după care se aranjează unul lânga altul pișcoturile înmuiate în puțină cafea, iar peste ele se întinde restul de cremă.
Pasul V
Deasupra se toarnă glazura pregatită astfel: se fierbe într-un vas, așezat pe foc mic, zahărul amestecat cu laptele, cacaua și margarina, pâna dă în clocot și se îngroașă.
Pasul VI
Se lasă la răcit și se toarnă peste prajitură, iar deasupra se presară nucă de cocos.
Fulg de nea cu nectarine

Sursa: Myra’s kitchen
Ingrediente:
Blat:
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- o fiola esență de vanilie
Cremă:
- 250 g unt
- 200 g zahăr pudră
- 150 ml lapte
- un plic zahăr vanilat
- 2 lingurițe fulgi de cocos
Decor:
- nectarine
- cocos
Pasul I
Pentru blat, se mixează gălbenușurile cu zahărul. Separat, albșsurile se bat spumă. Cele 2 compoziții se combină și se adaugă esența și făina, amestecând de jos în sus, până se obține o compoziție omogenă. Se pune într-o tavă și se dă la cuptor 30 de minunte, până trece testul scobitorii.
Pasul II
Pentru cremă, se fierbe laptele și apoi se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei. După aceea, se amestecă împreună cu cele două tipuri de zahăr, fulgii de cocos și untul moale, mixându-le aproximativ 10 minute.
Pasul III
Când blatul e copt și s-a răcit puțin, se taie în două foi egale. Se așază o foaie de blat și se unge cu crema de unt, având grijă să mai ramână 5-6 linguri de cremă.
Pasul IV
Se așază cealaltă foaie de blat și se porționează prăjitura după preferință, apoi fiecare bucată se trece prin crema rămasă și se tăvălește prin fulgii de cocos. Se decorează cu nectarine, pentru un gust desăvârșit.
Tort de biscuiți

Sursa: https://prajituricisialtele.ro
Ingrediente:
- un kg biscuiți simpli
- 500 g ciocolată
- 2 pachete margarină sau unt
- 200 g alune decojite sărate
- 100 g fistic decojit
- coajă rasă și sucul de la 3 portocale
- un pahar lichior de portocale
Pasul I
Se toacă grosier alunele și fisticul. Se mărunțesc biscuiții într-un bol mare și se amestecă cu alunele, sucul și jumătate din coaja rasă de portocale.
Pasul II
La bain-marie se topește ciocolata împreună cu untul sau margarina și se adaugă lichiorul de portocale. Când ciocolata s-a topit, se adaugă și cealaltă parte de coajă rasă de portocale și se amestecă.
Pasul III
Se toarnă trei sferturi din ciocolată peste amestecul de biscuiți și se transferă apoi compoziția într-o formă de copt cu pereți detașabili care a fost îmbrăcată în prealabil cu hârtie de copt.
Pasul IV
Se presează bine compoziția în forma de copt în vederea obținerii unei suprafețe compacte, iar la final se toarnă cealaltă parte de ciocolată deasupra și se presară alunele.
Pasul V
Se dă tortul la rece pentru o ora și se servește ornat cu felii de portocală.
Prăjitură cu scorțișoară și glazură de brânză

Sursa: https://www.retetepractice.ro
Ingrediente:
Aluat:
- 450 g făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 80 ml lapte
- 80 ml ulei
- 120 g smântână
Umplutură:
- 100 g zahăr brun
- 1 lingură scorțișoară
- 60g unt
Glazură:
- 60 g cremă de brânză
- 160 g zahăr pudră
- 3-4 linguri lapte
- esență vanilie
Pasul I
Se combină într-un vas încăpător toate ingredientele pentru aluat și când se obține o compoziție omogenă, se toarnă într-o tavă termorezistentă, unsă cu unt înainte.
Pasul II
Separat se amestecă zahărul brun cu untul topit și scorțișoara. Se întinde cu lingurița în tavă și se trece apoi cu furculița întorcând compoziția, pentru a marmora prăjitura cu scorțișoara și glazura de brânză.
Pasul III
Se dă prăjitura la cuptor la 170 grade pentru 30 de minute.
Pasul IV
În răstimp, se pregătește glazura de brânză: se freacă crema de brânză cu zahărul pudră și esența de vanilie. Se adaugă laptele treptat, câte o lingură o dată, până se obține o consistență lichidă dar densă.
Pasul V
După ce prăjitura se răcește puțin, se toarnă glazura deasupra și se porționează desertul, fiind gata de servire.
Poftă bună!
Comenteaza