Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să consumi tărâțe de psyllium – află care sunt acestea, dar și cum să folosești acest produs în rețete simple, gustoase și foarte sănătoase!
Tărâțele de psyllium provin din semințele plantei Plantago ovata, care crește preponderent în India. Acestea au devenit foarte populare în ultimii ani, grație efectelor benefice pe care le au asupra sistemului digestiv. Întrucât sunt ușor solubile în apă, acestea capătă o textură vâscoasă, dacă sunt hidratate, favorizând astfel tranzitul intestinal. Fie că ai probleme cu constipația, fie că ai episoade diareice, o porție de tărâțe psyllium pe zi îți va regla digestia.
Cuprins articol
Beneficiile tărâței de psyllium
-
Tratează constipația
Tărâțele de psyllium pot fi folosite pentru combaterea constipației, acestea acționând precum un laxativ care modifică textura și dimensiunile materiilor fecale. Un studiu făcut de către cercetătorii americani a arătat că persoanele care suferă de constipație cronică pot combate această problemă prin consumul a 5,1 g de psyllium de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni.
-
Ameliorează diareea
Tărâțele psyllium absorb lichidele, de aceea pot fi de ajutor în tratarea episoadelor diareice. Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză le pot consuma pentru a reduce simptomatologia specifică în urma consumului de produse lactate.
-
Mențin nivelul de colesterol în limitele sănătoase
Studiile au arătat că fibrele solubile pot regla colesterolul din sânge. Aceste tărâțe au un aport extrem de ridicat de fibre solubile, de aceea pot fi considerate un aliat de preț în lupta cu colesterolul mărit. Prin reducerea colesterolului rău, tărâțele de psyllium reduc totodată și riscurile cardiace.
-
Te ajută să slăbești, dar și să îți menții greutatea
Tărâțele absorb lichidele din organism, inducând rapid senzația de sațietate. Așadar, dacă le introduci în alimentația ta, îți va fi mai ușor să reduci numărul de calorii consumate întrucât apetitul va fi suprimat.
-
Reduc nivelul de zahăr din sânge
Tărâțele de psyllium pot reduce nivelul de zahăr din sânge, lucru benefic pentru pacienții care suferă de diabet. Fibrele solubile din psyllium capătă textură de gel odată ajunse în intestine, ceea ce înseamnă că încetinesc digestia, reglând astfel zaharurile din sânge. Se recomandă însă ca tărâțele să fie consumate în timpul mesei, alături de alte alimente, pentru a avea acest efect benefic.
-
Au efect prebiotic
Prebioticele sunt compuși nedgestibili, care hrănesc bacteriile benefice din intestine și le ajută să se multiplice. Psyllium pot fi considerate prebiotice, pentru că o parte dintre fibrele din aceste tărâțe sunt fermentate în timpul digestiei.
Cât psyllium să consumi pe zi
Doza zilnică de psyllium diferă în funcție de motivele pentru care consumi tărâțele. Respectă recomandările oferite de producător pe eticheta produsului și consultă-te și cu medicul tău cu privire la cantitatea pe care este sigur să o consumi zilnic.
În general, cantitatea ideală este de 5-10 g de psyllium consumate în cadrul unei mese, o dată pe zi. Asta înseamnă 1 lingură de tărâțe.
Efecte adverse dupa consumul de tărâțe de psyllium
Cu toate că sunt tolerate bine de cei mai mulți dintre noi, aceste tărâțe pot cauza, uneori, efecte adverse. Acestea apar, de regulă, în urma consumului în cantități prea mari.
Posibile efecte adverse sunt:
- Dureri sau crampe abdominale;
- Diaree;
- Flatulență;
- Balonare;
- Greață și/ sau vărsături.
Pot apărea, extrem de rar, reacții alergice care se manifestă prin dificultăți respiratorii, mâncărimi ale pielii, erupții cutanate, umflarea feței, vărsături. În asemenea situații, este necesar ajutor de specialitate și trebuie să apelezi de urgență la medic.
Rețete cu tărâțe de psyllium
Dacă vrei să introduci aceste tărâțe în alimentația ta, nu trebuie să faci mari eforturi – ele pot fi integrate într-o mulțime de rețete sănătoase pe care le prepari deja. Iată câteva exemple:
Rețetă de terci de ovăz cu psyllium
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 1 porție:
- 1 cană de fulgi de ovăz;
- ½ lingură de tărâțe de psyllium;
- ½ linguriță de scorțișoară;
- fructe de sezon tocate fin;
- lapte de cocos.
Mod de preparare:
- Pune fulgii de ovăz, tărâțele de psyllum și scorțișoara într-un bol, apoi acoperă-le cu lapte de cocos și bagă bolul în cuptorul cu microunde. Încălzește preț de 30-60 de secunde, scoate bolul și mai adaugă lapte de cocos pentru a hidrata terciul format, după care lasă să stea 1-2 minute.
- Amestecă terciul, adaugă fructele de sezon și consumă imediat.
Rețetă de smoothie cu unt de arahide și psyllium
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 căni de apă;
- 1 banană congelată;
- 2 lingurițe de pudră de cacao;
- 1 lingură de unt de arahide;
- 1 linguriță de miere;
- 1 lingură de tărâțe de psyllium;
- 2 lingurițe de semințe de cânepă decorticate;
- câteva picături de esență de vanilie;
- 2-3 cuburi de gheață.
Mod de preparare:
- Pune toate ingredientele în blender și transformă-le în smoothie. Servește imediat.
Rețetă de chifle keto cu psyllium
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 5 chifle:
- 4 linguri de apă fierbinte;
- ¾ cană de făină de migdale;
- 2 linguri de tărâțe psyllium;
- 1 linguriță de semințe de susan negre;
- 1 linguriță de semințe de susan albe;
- 2 lingurițe de semințe de floarea soarelui;
- 1 linguriță de semințe de chia;
- ½ linguriță de sare de Himalaya;
- ½ linguriță de pudră de usturoi;
- 1 ou;
- 2 albușuri de ou;
- 1 llingură de oțet de mere (poate fi și zeamă de lămâie);
- 3 linguri de ulei de cocos topit (poate fi și unt).
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Într-un bol, amestecă ingredientele uscate, mai puțin apa fierbinte. În alt bol, amestecă-le pe cele umede. Încorporează apoi amestecul umed în cel pe bază de făină, folosind o spatulă. La final, încorporează și apa fierbinte, frământând cu mâinile.
- Împarte aluatul obținut în 5 bile, pe care le vei modela cu mâinile și le vei așeza apoi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Coace aceste chifle timp de 30 de minute și apoi servește-le fie calde, fie reci.
Comenteaza