Multe dintre preparatele de care suntem îndrăgostiți s-au născut din greșeala vreunui bucătar prea ocupat. Tarta Tatin poartă numele hotelului familiei Tatin, din regiunea franceză Sologne, unde a fost servită prima dată, la sfârșitul secolului al XIX-lea. De bucătărie se ocupau surorile Stéphanie și Caroline. Una dintre ele pusese la sotat merele în unt cu zahăr, pentru o plăcintă tradițională. S-a luat cu treabă și merele s-au caramelizat prea mult. Ca să nu piardă ingredientele, le-a pus deasupra o foaie de plăcintă și le-a dat la cuptor. Pentru că rezultatul arăta chiar bine, a îndrăznit să-și servească oaspeții….și restul e istorie. Tarta a devenit dish-ul hotelului de familie, iar la începutul secolului trecut a ajuns celebră în toată lumea, după ce Louis Vaudable a preluat desertul în meniul faimosului restaurant Maxim’s din Paris.
Dac-o prepari o dată, vei deveni dependentă de acest desert simplu cu un gust rafinat. Iată care sunt ingredientele pentru tarta Tatin:
1 pachet de aluat fraged
8 mere medii
50 grame unt
200 grame zahăr brun
2 pachețele zahăr vanilat Bourbon
1/2 linguriță scorțișoară
1 lingură coajă rasă de lămâie ținută în rom
Cureți merele, le tai în jumătăți, le scoți cotoarele și semințele, apoi tai jumătățile pe din două. Într-o tigaie antiaderentă topești până la caramelizare zahărul, adaugi rapid untul și amesteci până la omogenizare. Întinzi apoi această pastă de caramel uniform pe toată suprafața tăvii de copt, dar și pe pereții laterali. Aranjezi bucățile de măr în evantai, cât mai compact, pornind de la margine către centul tăvii, apoi presari peste tot scorțișoara, coaja de lămâie și zahărul vanilat.
Din aluat întinzi o foaie rotundă de 3-4 mm grosime, cam cu 1-2 cm mai mare decât diametrul tăvii. Așezi cu grijă foaia de aluat deasupra merelor, presându-le și învelindu-le foarte bine. Înțepi foaia din loc în loc cu furculița și mai verifici o dată dacă merele sunt acoperite pe de-a-ntregul.
Preîncălzești cuptorul la 180 grade, pui tarta la copt și o lași 30-40 de minute. După ce s-a rumenit uniform, scoți tava din cuptor și cu ajutorul unui cuțit desprinzi ușor tarta. Lași să se răcorească 10 minute, apoi pui deasupra tartei un platou și răstorni rapid, astfel încât merele caramelizate să fie deasupra, nederanjate de la locul lor.
O tartă pe care o poți mânca rece sau caldă, simpla sau garnisită cu frișcăși un strop de rom sau cu înghețată de vanilie. Eu aș mânca-o în loc de mic-dejun, prânz și cină, dar industria modei n-ar mai ține pasul cu silueta mea. 🙂
Ah, încă ceva: pentru variație, în loc de mere ai putea folosi caise, piersici, pere, gutui, mango….mmmh. În plus, poți încerca minitarte Tatin în forme de brioșe, urmând exact aceiași pași ca la tarta clasică.
Bon appetit!
Comenteaza