Țelina apio, cunoscută și sub denumirea de țelină de pețiol, este un soi cu tulpini crocante și zemoase, apreciat atât pentru gustul lor, cât și pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate.

Beneficiile țelinei apio

  1. Este extrem de hrănitoare

O tulpină de țelină apio nu are mai mult de 10 calorii, însă vine la pachet cu o serie de nutrimente. Vitamina C, betacarotenul, dar și flavonoizii și alți antioxidanți de preț se regăsesc din belșug în tulpinile acesteia.

  1. Are efect antiinflamator

Țelina este bogată în fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatoare. Inflamația cronică din organism contribuie la instalarea multor afecțiuni cronice, așa că țelina te-ar putea ajuta să te menții sănătos.

  1. Este hidratantă

O tulpină de țelină este alcătuită în proporție de 95% din apă, așa că nu este de mirare că nutriționiștii ne recomandă consumul de țelină apio și pentru hidratare, mai ales în sezonul cald.

  1. Îmbunătățește digestia

Țelina apio este bogată în fibre digestive, de aceea îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal și este indicată și în curele de slăbire.

  1. Are efect alcalin

Țelina conține minerale precum magneziul, fierul și sodiul, de aceea are efect alcalin. Este important ca alimentele alcaline să facă parte din dieta noastră, pentru buna funcționare a organismului.

La ce se folosește apio

Țelina poate fi consumată atât crudă, pe post de gustare între mese, cât și pe post de ingredient în tot soiul de rețete, începând de la salate și supe, până la feluri principale.

Rețete cu țelina apio

Pentru a te ajuta să introduci țelina apio în alimentația ta, îți propunem 3 rețete care conțin acest ingredient. Însă înainte, ar trebui să știi cum să alegi și să depozitezi țelina apio – iată câteva ponturi:

  • Alege țelina apio cu tulpini ferme, care stau drepte;
  • Frunzele acesteia ar trebui sâ fie crocante și proaspete, fără margini ofilite;
  • Spală și toacă țelina numai înainte de a o consuma, niciodată mai devreme;
  • Gătește țelina apio la aburi, dacă vrei să își păstreze toate nutrimentele;
  • Pentru a te bucura din plin de gustul, dar și de proprietățile țelinei, consum-o în 5, cel mult 7 zile de când o cumperi.

Salată de țelină apio cu parmezan și anșoa

salata_telina_apio

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță de sumac;
  • ½ linguriță de muștar Dijon;
  • 1 lingură de ceapă tocată fin;
  • 1 conservă de anșoa de 70 g;
  • 1/3 cană de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper măcinate;
  • tulpinile de la o țelină apio, tocate mărunt;
  • 90 g parmezan ras;
  • ½ cană de pătrunjel tocat fin;
  • 1/3 cană de muguri de pin trași la tigaie

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă toate ingredientele și lasă apoi salata la frigider o oră, după care o poți servi.

Supă cremă de țelină apio

supa_telina_apio

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 cepe;
  • 3 cartofi;
  • 2 l apă;
  • 2 țeline apio;
  • ½ cană de smântână lichidă;
  • 2 linguri ulei;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Toacă legumele – ceapa fin, cartofii cuburi, iar țelina bucăți de 2 cm.
  2. Pune cele 2 linguri de ulei de încins într-o oală. Sotează ceapa până când se înmoaie, apoi adaugă cartofii și țelina și acoperă cu apă. Fierbe la foc mediu preț de 20 de minute.
  3. Când cartofii sunt fierți, adaugă smântâna lichidă și mai fierbe puțin, apoi asezonează cu sare și piper. Servește cu crutoane.

Sandviș cu ton și țelină apio

sandvis_apio_si_ton

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 sandvișuri:

  • 1 conservă de ton în suc propriu;
  • 1/3 cană de brânză cottage;
  • 2 linguri de maioneză light;
  • ¼ cană de ceapă roșie tocată fin;
  • 1 tulpină de țelină, mărunțită;
  • 1 lingură de capere;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură de mărar tocat fin;
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin;
  • 1 linguriță de muștar Dijon;
  • 4 felii de pâine toast, prăjite;
  • felii de roșie.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă toate ingredientele, mai puțin feliile de roșie.
  2. Distribuie compoziția din bol pe 2 felii de toast. Acoperă cu felii de roșii, apoi cu cele 2 felii de pâine rămase. Servește sandvișul imediat sau ține-l la rece până când îl mănânci.

Oricare dintre aceste 3 rețete cu țelină apio ai încerca, gustul va fi desăvârșit, iar beneficiile pentru sănătate nu vor lipsi. Fă-ți un obicei din a adăuga țelina apio în preparatele consumate, pentru a te bucura de nutrimentele care se regăsesc în aceasta. Poftă bună!