Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală a familiilor americane, în care se mulțumește pentru bogăția recoltei din acel an. Se sărbătorește în fiecare an în luna noiembrie, în cea de-a patra zi de joi din lună.

Cel mai reprezentativ fel de mâncare pentru această sărbătoare este curcanul, gătit la cuptor timp de ore întregi, deoseori de mărimi generoase.

Curcan la cuptor

Sursa: Pinterest

Curcan întreg la cuptor

Timp de pregătire: 300 minute

Număr de porții: 20

Ingrediente:

  • 1 curcan întreg (aproximativ 5 kg)
  • sare, piper
  • o ceapă tăiată felii
  • 1 linguriță cimbru
  • 2 lingurițe rozmarin
  • 2 lingurițe frunze salvie
  • 1 căpățână usturoi
  • 100 ml unt topit
  • 500 ml supă concentrată de pui

Pasul 1 

Se preîncălzește cuptorul la 230 grade și se așază grătarul cât mai jos. Se spală curcanul, se presară sare și piper în interiorul golit și se umple cu ceapă tăiată în felii mari, cimbru, rozmarin, salvie si usturoi.

Pasul 2

Se leagă picioarele curcanului cu sfoară de bucătărie și se unge în întregime cu unt, după care se presară sare și piper din belșug. Aripile se strecoară pe sub corpul curcanului.

Pasul 3

Se pune curcanul în tavă și se toarnă pe lângă curcan supa concentrată de pui (care se poate înlocui și cu apă).

Pasul 4 

Curcanul întreg la cuptor pentru 4 ore, scăzând temperatura la 180 grade. La fiecare 30 minute,  se deschide cuptorul și se pune din sosul din tavă peste curcanul rumen.

Nelipsita plăcintă de dovleac, care se servește întotdeauna de Thanksgiving Day, are o rețetă diferită de cea românească, fiind puțin mai complicată.

placinta cu dovleac

Sursa: Pinterest

Plăcintă americană cu dovleac

Timp de pregătire: 80 minute

Număr de porții: 8 porții

Ingrediente: 

Aluat:

  • 200 g făină
  • 1/2 linguriță sare
  • 80 ml ulei
  • 2 linguri apă rece

Umplutură:

  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță ghimbir ras
  • 3-4 cuișoare măcinate
  • 450 g dovleac ras mărunt
  • 340 ml lapte

Frișcă:

  • 170 ml smântână pentru frișcă
  • 2 linguri zahar

Pasul 1

Se preîncălzește cuptorul la 220 grade. Într-un bol de dimensiune medie, se amestecă făina cu sarea și cu uleiul până la omogenizare.

Pasul 2

Se adaugă apă rece, apoi se amestecă din nou până la încorporarea apei. Se modelează aluatul într-o formă rotundă, apoi se modelează cu degetele pe fundul unei tăvi rotunde cu diametrul de 22 cm.

Pasul 3

Se călește dovleacul împreună cu zahărul într-o cratiță până când se înmoaie, apoi se scoate folosind o spumiera pentru a elimina excesul de apă.

Pasul 4

Într-un castron mare, se bat ouăle cu un tel și se încorporează dovleacul călit, scorțișoara, sarea, ghimbirul, cuișoarele și laptele.

Pasul 5

Se toarnă compoziția de dovleac peste aluatul din tavă și se dă plăcinta la cuptor pentru 60 de minute, dupa primele 15 minute dând focul mai mic.

Pasul 6

După ce plăcinta s-a răcit complet, se bagă la frigider pentru 1-2 ore. Între timp, se bate frișca cu cele 2 linguri de zahăr, apoi se ornează fiecare felie cu câte puțină frișcă.

Emblematicii cartofi dulci pentru americani sunt mereu prezenți pe mesele acestora de Ziua Recunoștinței, având o rețetă foarte simplă.

Cartofi dulci

Cartofi dulci la cuptor

Timp de pregătire: 40 minute

Număr de porții: 4 porții

Ingrediente: 

  • 3-4 cartofi dulci
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1-2 linguri miere
  • 1 lingură ulei
  • sare, piper

Pasul 1

Se curăță și se taie cartofii cuburi mari, se presară cu sare, piper și scorțișoară, apoi se adaugă uleiul și mierea.

Pasul 2

Se amestecă cartofii cu mâinile, încât să fie acoperiți de glazură de miere, se acoperă cu folie de aluminiu sau de copt și se dau la cuptor pentru aproximativ 20-25 min la 180 grade.

Pasul 3

Când cartofii sunt pătrunși, se îndepărtează folia și se mai lasă 5 minute la foc mare.

Poftă bună!