Există mai multe tipuri de făină sănătoasă cu care poți înlocui făina albă, dacă vrei să ai o dietă echilibrată. Iată care sunt acestea și cum le poți folosi la gătit!

De ce nu este sănătoasă făina albă

Înainte de toate, ar trebui să știi de ce este bine să eviți, pe cât posibil, făina albă din grâu. Această făină trece printr-o serie de procese în timpul rafinării, ceea ce înseamnă că rămâne cu foarte puține vitamine și minerale. Mai mult decât atât, uneori, în timpul procesării, sunt adăugați conservanți sau alte ingrediente nesănătoase.

Organismul metabolizează făina albă ca pe amidonoase, adică vei avea energie imediat ce o consumi, însă aceasta se va risipi rapid.

Consumul excesiv de făină albă poate avea următoarele consecințe:

  • Creșterea nivelului de zahăr din sânge, implicit a riscului de diabet;
  • Risc crescut de boală de ficat gras;
  • Probleme imunitare;
  • Oboseală, depresie, anxietate.

Pentru a reduce riscurile la care te expui când mănânci carbohidrați sub formă de făină din belșug, asigură-te că îi mănânci în asociere cu proteine sau grăsimi sănătoase, astfel încăt carbohidrații să fie digerați lent. De exemplu, dacă mănânci o felie de pâine, mănânc-o cu grasimi sănătoase precum avocado sau cu proteine din belșug, cum ar fi cele provenite din hummus.

Cele mai sănătoase tipuri de făină

Făina integrală

Spre deosebire de făina albă, cea integrală nu trece prin procesul de rafinare, ceea ce înseamnă că își păstrează germenele, endospermul și tărâțele. Asta înseamnă că își menține calitățile nutriționale pe care le are bobul de grâu. Vitaminele din complexul B, vitamina E, fibrele, proteinele și mineralele care se regăsesc în grâu, se vor regăsi și în făina integrală.

Făina de alac (grâul spelta)

Alacul este o specie de grâu cultivată din cele mai vechi timpuri. Făina de alac este mai săracă din punct de vedere caloric decât cea albă obișnuită, însă conține mai multe proteine și are o concentrație mai mică de gluten.

Gustul acestui tip de făină este dulceag, ușor asemănător cu gustul de nucă. În general, făina de alac este folosită cu succes în panificație.

Făina de secară

Bogată în fibre dietetice, făina de secară reușește să regleze nivelul de zahăr din sânge, fiind recomandată mai ales pacienților care suferă de diabet. Aceasta conține gluten, așa că nu este recomandată celor care au intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Făina de secară este foarte potrivită în rețetele de clătite sau brioșe, însă poate fi folosită și la prepararea pâinii. Trebuie să ții cont de faptul că aceasta este mai închisă la culoare și va modifica aspectul preparatelor tale.

Făina de orez brun

Ideală pentru persoanele cu intoleranță la gluten, dar și pentru cele care nu au această problemă, făina de orez trece prin foarte puține procese de rafinare. Aceasta este foarte nutritivă și poate fi folosită în combinație cu alte tipuri de făină, în panificație, dar și ca atare, pentru îngroșarea sosurilor.

Făina de cocos

Acest tip de făină se face remarcat prin conținutul extrem de redus de carbohidrați. Bogată în fibre, este recomandată și în curele de slăbire întrucât menține senzația de sățietate, fără să crească nivelul de zahăr din sânge. Mai mult decât atât, făina de cocos conține și grăsimi sănătoase.

Este important de menționat că, dacă nu folosești rețete speciale pentru făina de cocos, trebuie să utilizezi mai multe ingrediente lichide decât atunci când gătești cu făină albă, întrucât aceasta absoarbe mai multe lichide.

Făina de migdale

Făina de migdale este o alternativă sănătoasă pentru făina albă, din grâu. Aceasta conține grăsimi sănătoase, dar și vitamina E din belșug.

Fiind o făină care nu conține gluten, poate fi folosită pentru prepararea produselor de panificație ori a prăjiturilor fără gluten, pentru persoanele care au intoleranță sau urmează o dietă restrictivă din acest punct de vedere.

În rețete, poți înlocui făina obișnuită cu cea de migdale păstrând proporțiile pentru că se comportă similar.

Dacă te lupți cu kilogramele în plus, suferi de diabet sau ai intoleranță la gluten, nu trebuie să renunți complet la alimentele care conțin făină. Le poți înlocui cu preparate făcute cu făină sănătoasă, cum este cea de cocos, de ovăz, de migdale sau de orez.