Rețeta simplă de tiramisu te va scoate din încurcătură când ți se anunță musafiri la masă și nu ai niciun desert pregătit, însă vrei să îi impresionezi cu ceva bun, preparat în casă.

Tiramisu este, probabil, cel mai iubit desert italienesc, dar și una dintre cel mai ușor de preparat prăjituri. Pe bază de pișcoturi înmuiate în sirop de cafea, această prăjitură este ușoară, fină și foarte aromată, însă vestea cea mai bună este că rețeta de tiramisu este foarte simplă.

Dacă rețeta tradițională conține ouă crude, rețeta simplificată, pe care o poți prepara în numai 10 minute, se face fără ouă.

Rețeta simplă de tiramisu

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 cană de smântână pentru frișcă;
  • 1 cană de mascarpone la temperatura camerei;
  • 1/3 cană de zahăr;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 1 lingură de lichior Amaretto;
  • 1 lingură de coniac;
  • 2 căni de espresso sau cafea tare, la temperatura camerei;
  • 1 pachet de pișcoturi (16 pișcoturi);
  • pudră de caco pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Ia un bol încăpător și pune în el smântâna pentru frișcă, împreună cu zahrul și esența de vanilie. Bate cu mixerul compoziția până când se omogenizează, apoi încorporează mascarpone și lichiorul amaretto. Pornește iar mixerul la viteză mare și oprește-l abia când obții textura dorită.
  2. Pune cafeaua și coniacul într-o farfurie adâncă, apoi înmoaie pe rând pișcoturile în acest amestec. Nu le lăsa să se înmoaie prea tare, pentru că se vor rupe.
  3. Ia o tavă dreptunghiulară de plăcintă și așază în ea un strat de pișcoturi înmuiate în cafea. Distribuie apoi deasupra un strat uniform de cremă de mascarpone, folosind o spatulă. Acoperă cu al doilea strat de pișcoturi și încheie cu un strat final de cremă de mascarpone.
  4. Ia o sită și umple-o cu 2-3 linguri de pudră de cacao. Cu mișcări stânga-dreapta presară cafeaua peste tiramisu. Acoperă tava de tiramisu cu folie de plastic și dă-o la frigider pentru cel puțin 2 ore, după care o poți scoate și poți porționa tiramisu în funcție de propriile preferințe. Pentru un gust desăvârșit, servește tiramisu alături de un espresso scurt ori de un cappucino. În sezonul cald, poți servi tiramisu cu fructe proaspete de pădure ori cu căpșune.

Cum să prepari pișcoturi de casă

Dacă vrei ca gustul și textura prăjiturii tale să fie cu adevărat impresionante, poți folosi pișcoturi de casă la prepararea rețetei de tiramisu de mai sus. Acestea pot fi făcute în avans, pentru a le avea la îndemână când vrei să gătești un desert rapid.

Ingrediente pentru 30 de pișcoturi:

  • 3 ouă mari;
  • 135 g de zahăr;
  • 1 g de sare;
  • 7 g de coajă de lămâie rasă;
  • 125 g de făină;
  • 15 g de amidon de porumb;
  • zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Acoperă 2 tăvi cu hârtie de copt. Pune o crăticioară cu apă la fiert și las-o pe foc mic.
  2. Într-un bol metalic, bate cu mixerul ouăle, zahărul și sarea. Așază bolul peste cratița cu apă care fierbe pe foc mic și folosește o spatulă pentru a amesteca compoziția în timp ce se gătește la bain-marie. După 5 minute, trasferă compoziția în alt bol și bate iar cu mixerul. Bate cu mixerul până când compoziția se întărește, apoi încorporează coaja de lămâie, precum și făina și amidonul de porumb. Folosește acum o spatulă pentru a omogeniza cu mișcări delicate. Transferă apoi compoziția într-o pungă pentru ornat cu ajutorul căreia vei modela pișcoturile în tăvile acoperite deja cu hârtie de copt.
  3. După ce ai umplut tăvile cu pișcoturi, pudrează peste ele zahăr și dă apoi la cuptor pentru aproximativ 12 minute. Lasă pișcoturile să se răcească la temperatura camerei și sigilează-le apoi într-o pungă sau într-un recipient cu închidere ermetică. Pișcoturile pot fi consumate imediat după preparare, dar pot fi și depozitate timp de cel mult 3 săptămâni într-un loc uscat, la temperatura camerei.

Pont: dacă nu ai un cuptor electric sau foarte performant, este mai bine să coci pe rând tăvile de pișcoturi. Lasă o singură tavă la copt, pe care o vei așeza la jumătatea cuptorului.

Fie că folosești pișcoturi din comerț, fie că le preferi pe cele de casă, mai gustoase și mai migăloase, un lucru este cert: gustul de tiramisu va fi unul foarte bun și extrem de apreciat. Indiferent de anotimp ori de preparatele servite la masă, tiramisu este un desert potrivit, cu care vei reuși să aduci zâmbetul pe buzele tuturor.