Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate, aşa că nu este de mirare că sunt nenumărate moduri în care o poţi prepara. Zona, perioada şi creativitatea gospodinei influenţează reţeta, dar câtă combini pasta cu o pâine bună, nu prea ai cum să fii dezamăgit de rezultat. Vezi cele mai cunoscute reţeţe de zacuscă pe care să le încerci când vrei să pregăteşti bunătăţi pentru iarnă.

1. Reţeta originală de zacuscă, cu 100 de ani vechime

Zacusca se află pe mesele românilor de multă vreme, dar puţini sunt cei care ştiu povestea acestui preparat. Cuvântul de origine slavă înseamnă “gustare” sau “aperitiv” şi descrie foarte bine acest tip de preparat. Acum sunt multe reţete de zacuscă, dar cea originală este simplă şi foarte gustoase.

Ingrediente pentru reţeta originală de zacuscă

  • 2 kilograme de kapia;
  • 2 kilograme de gogoşari;
  • 2 kilograme de roşii;
  • 6 kiograme de vinete;
  • 1 kilogram de ceapă;
  • o legătură de usturoi;
  • foi de dafin;
  • sare şi piper după gust.

Cum prepari reţeta originală de zacuscă

Ardeii, gogoşarii şi vinetele trebuie coapte bine şi curăţate. Dacă nu vrei să fii epuizată după această reţetă, poţi lăsa legumele gătite la congelator, iar după câteva zile de odihnă, îţi poţi relua treaba. Dacă vrei să faci totul într-o zi, după ce cureţi legumele, lasă-le la scurs şi apucă-te de tocat roşiile prin maşină sau blender, astfel încât să obţii un suc gros de roşii. Întoarce-te la legumele coapte, taie-le mărunt, împreună cu ceapa pe care o puteţi căli sau o puteţi lăsa la fiert, împreună cu celelalte ingrediente. 

Puneţi totul la fiert la foc mic şi adăugaţi condimente după gust şi ulei. Când totul este gata, adăugaţi preparatul în borcane şi fierbeţi-le la bain-marie 20 de minute. Asiguraţi-vă că le-aţi capsat bine, pentru a rezista peste iarnă.

2. Reţetă de zacuscă cu vinete şi dovlecei

Dacă îţi plac dovleceii, atunci trebuie să încerci această reţetă de zacuscă. Se face la fel de uşor, dar ardeii nu vor mai influenţa atât de tare gustul.

Ingrediente pentru zacusca cu vinete şi dovlecei

  • 3 kilograme de vinete;
  • un kilogram de ardei gras;4un kilogram de dovlecei;
  • un kilogram de roşii;
  • 45 cepe;
  • 2 fire de ţelină;
  • 300 de ml de ulei
  • ;sare şi piper după gust.

Cum prepari zacusca cu vinete şi dovlecei

Taie în cuburi dovleceii şi vinetele, presară-le cu sare şi lasă-le 20 de minute, pentru ca toată apa din ele să se scurgă. Între timp, pune ceapa la calit, apoi adaugă, ardeii, roşiile date prin răzătoare şi dovleceii şi vinetele. Lasă totul pe foc 30 de minute, apoi pune compoziţia în borcane şi fierbe-le încă o jumătate de oră. 

3. Reţetă de zacuscă cu vinete

Poţi opta şi pentru o reţetă de zacuscă în care vinetele să dea gustul. 

Ingrediente pentru zacusca cu vinete

  • 3 kilograme de vinete;
  • 2 kilograme de ardei;
  • 1,5 kilograme de ceapă;
  • 3 kilograme de roşii;
  • 500 de ml de ulei;
  • foi de dafin;
  • sare şi piper.

Cum prepari zacusca cu vinete

Pentru această reţetă va trebui să coci vinetele şi ardeii. Taie ceapa mărunt şi dă prin maşina de tocat ardeii copţi. Uleiul şi ceapa se pun pe foc în acelaşi timp, iar când ceapa se înmoaie, adaugă şi ardeii şi amestecă bine, până când dă în clocot. Completează cu vinete tocate, roşiile date prin răzătoare şi foile de dafin, sarea şi piperul. Lasă totul la fiert timp de o oră, dar verifică compoziţia şi asigură-te că nu se lipeşte. Când este totul gata, se pune în borcane şi se fierbe la bain-marie. 

4. Reţetă de zacuscă cu vinete şi morcovi

Dacă vrei să obţii un preparat mai cremos decât varianta clasică, atunci morcovii vor fi ingredientul secret. Ţine minte că înainte să îi amesteci cu toate legumele, va trebui să îi fierbi puţin separat.

Ingrediente pentru zacusca cu vinete şi morcovi

  • 600 de grame de vinete;
  • 400 de grame de morcovi;
  • 250 de grame de ceapă;
  • 350 de grame de ardei copţi;
  • 250 de grame de bulion sau suc de roşii;
  • sare şi piper;
  • 40 de ml de ulei;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 căţel de usturoi.

Cum prepari zacusca cu vinete şi morcovi

Pune la copt vinetele şi ardeii şi lasă morcovii la fiert. După ce morcovii au devenit un pic mai moi, iar legumele s-au scurs bine, după ce au fost curăţate, toacă-le mărunt, alături de ceapă şi usturoi.
Uleiul se pune la încins şi se căleşte ceapa, usturoiul şi morcovul. După 15 minute, adaugă şi celelalte ingrediente şi fierbe totul pentru încă 20 de minute, completând cu sare şi piper după gust. Preparatul obţinut se păstrează în borcane şi se consumă pe timpul iernii.

5. Reţetă de zacuscă cu ciuperci

Ciupercile dau un gust apare acestui preparat, aşa că trebuie să încerci şi această reţetă de zacuscă.

Ingrediente pentru zacusca cu ciuperci

  • 2 kilograme de ciuperci;
  • 1 kilograme de gogoşari;
  • 1 kilogram de ceapă;
  • 4 căţei de usturoi;
  • 2 căni de suc de roşii;
  • sare şi piper după gust;
  • o cană de ulei.

Cum prepari zacusca cu ciuperci

Spală bine ciupercile, fără, însă, a le curăţa, şi lasă-le la fiert pentru 20 de minute. După trebuie să le scurgi bine şi să le treci prin maşina de tocat.

Curăţă ceapa, după care adaug-o întreagă într-o tigaie cu capac, cu jumătate de cană de ulei şi sare. Odată călită, dă-o prin maşină şi căleşte gogoşarii în acelaşi vas. Odată înmuiaţi, toacă-i şi pe aceştia şi amestecă toate încredientele. Complezează cu suc de roşii şi condimente şi lasă totul pe foc până când începe să scadă. Când ai terminat de gătit zacusca cu ciuperci, adaug-o în borcane şi pregăteşte-le pentru iarnă.

6. Reţetă de zacuscă cu peşte

Zacusca cu peşte este unul dintre cele mai delicioase preparate, aşa că nu te feri să o prepari. Reţeta aparţine pescarilor lipoveni, dar a devenit accesibilă tuturor, aşa că o poţi face la tine acasă.

Ingrediente pentru zacuscă cu peşte

  • 3 kilograme de peşte fără cap şi coadă;
  • 1,5 kilograme de ceapă;
  • 500 de grame de morcov;
  • 2 kilograme de roşii;
  • 2 kilograme de ardei;
  • 500 de ml de ulei;
  • 250 de ml de oţet;
  • o lingură de sare;
  • frunze de dafin;
  • sare şi piper după gust.

Cum prepari zacusca cu peşte

Fierbe peştele în apă cu sare şi oţet până când carnea se desprinde de pe oase. Când s-a răcit, dă-l prin maşina de tocat sau taie-l cât mai mărunt.
Coace ardeii, taie roşiile, ceapa şi morcovul. Pune totul la călit, completând cu sare şi piper după gust. Adaugă şi zahărul, iar peste toate legumele toarnă apă, acoperă vasul şi lasă totul la fiert până când obţii un sos omogen. Acum este momentul să pui peştele, oţetul, foile de dafin şi usturoiul.

Zacusca obţinută se adaugă în borcane şi se mai fierbe la bain-marie pentru o oră.

7. Reţetă de zacuscă raw-vegană

Dacă vrei să faci alegeri culinare cât mai sănătoase, nu înseamnă că trebuie să îţi refuzi anumite plăceri. Există posibilitatea să faci zacuscă fără niciun pic de fierbere.

Ingrediente pentru zacuscă raw-vegană

  • jumătate de cană de roşii deshidratate;
  • un ardei gras roşu;
  • 1/3 cană de seminţe de floarea soarelui hidratate peste noapte;
  • un căţel de usturoi;
  • o linguriţă de cimbru măcinat;
  • o linguriţă de ulei de seminţe de floarea soarelui;
  • sare după gust;
  • jumătate de cană de apă.

Cum prepari zacusca raw-vegană

Spală bine legumele şi începe să tai ardeiul. După ce ai curăţat bine toate legumele, adaugă-le în robotul de bucătărie şi amestecă totul, până când obţii o pastă moale. Apa se adaugă pe parcurs, în funcţie de câtă crezi tu că este nevoie, pentru omogenizare. Serveşte preparatul cu legume.