Fructele uscate pot părea o gustare potrivită, atunci când ai poftă de ceva dulce, dar înainte să le incluzi în alimentație, trebuie să tii cont de câteva lucruri. Desi unii nutriționiști sunt de părere că sunt produse sănătoase, alții susțin că sunt la fel de nocive precum bomboanele.

Ce sunt fructele uscate

Fructele uscate sunt exact asta: fructe din care a fost scoasa toată apa prin deshidratare. În timpul procesului, produsul se micșorează și rămâne foarte concentrat ca valoare energetica. Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, urmate de curmale, prune, smochine și caise.

Există și alte tipuri de fructe uscate, care conțin și zahar procesat, precum mango, ananas, banane sau mere. Beneficiile principale ale acestor preparate sunt rezistenta lor: pot fi păstrate mult mai mult timp decât fructele proaspete, astfel că sunt o gustare accesibilă oricând.

Proprietățile nutriționale ale fructelor uscate

Nu te gândi că prin deshidratare, fructele își pierd din proprietăți. Ele au același conținut nutritiv, dar într-o cantitate mai concentrată. Astfel, un astfel de aliment are de 3,5 mai multe fibre, vitamine și minerale decât varianta proaspătă. O singură porție de fructe uscate îți asigură necesarul zilnic de multe nutrimente esențiale, precum folați. Sunt, însă, și excepții de la această regulă. De exemplu, nivelul de vitamina C scade considerabil odată cu uscarea fructelor. Nu te dezamăgi, însă, pentru că un conținut mic de vitamina C este compensat de un conținut ridicat de antioxidanți importanți, precum polifenolii. Aceste substanțe au numeroase beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea circulației sângelui, a sănătății difestive și scăderea riscului apariției unor boli cronice.

Beneficiile fructelor uscate

Mai multe studii au arătat a oamenii care consumă fructe uscate au o greutate mai mică și un aport de vitamine și minerale mai mare decât cei care nu le mănâncă. Nu înseamnă, însă, că trebuie să înlocuiești fructele proaspete cu cele uscate, ci poți urmări reacția organismului tău la aceste produse.

Specialiștii mai spun că stafidele pot reduce riscul apariției unor anumite boli. Fiind bogate în fibre, potasiu și având un indice glicemic mediu, acestea nu provoacă creșteri bruște ale nivelului de glucoză din sânge. Există câteva cercetări care arata chiar că stafidele scad tensiunea arterială, îmbunătățesc nivelul de zahăr din sânge, scad inflamația și nivelul colesterolului rău, reducând considerabil riscul de apariție a diabetului.

Prunele uscate au și ele beneficii. Având un conținut mare de fibre, potasiu și vitaminele A și K, sunt recunoscute pentru efectul lor laxativ. Consumul constant de prune uscate îmbunătățește digestia și reduce constipația, unele studii arătând că acestea sunt chiar mai eficiente decât psyllium. Sunt, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți, reducând colesterolul rău și riscul apariției bolilor de inimă. În plus, aceste fructe uscate dau senzația de sațietate și te pot ajuta în curele de slăbire.

Și curmalele ar trebui incluse în dieta ta. Conțin cantități importante de fibre, potasiu și fier, preum și antioxidanți. Studiile au arătat chiar că femeile care consumă curmale în ultimele săptămâni de sarcină au mai rar nevoie de inducerea travaliului.

Efectele adverse ale fructelor uscate

Desi fructele uscate au numeroase beneficii, trebuie să ai mare grijă la cantitatea consumată. Conțin mult zahăr și sunt bogate în calorii, așa că moderația este cheia, daca vrei să te bucuri de proprietățile lor. În medie, nivelul de zahăr din cele mai consumate fructe uscate este de:

  • Stafide: 59%;
  • Curmale: 66%;
  • Prune: 38%;
  • Caise: 53%;
  • Smochine: 48%.

Aproximativ 30% din conținutul de zahăr este, de fapt, fructoză, iar consumul ridicat de fructoză poate duce la îngrășare, apariția diabetului de tip 2 și a bolilor de inimă.

Este foarte important să stai departe de fructele uscate care au zahăr adăugat. Desi sunt mai gustoase și au un aspect mult mai apetisant, efectele asupra sănătății pot fi dezastruoase. Cresc riscul de obezitate, boli de inimă sau chiar cancer, așa că este esențial să citești eticheta, atunci când vrei să le cumperi.

În alte cazuri, aceste produse pot conține sulfiți ori pot fi contaminate cu fungi și toxine. Sulfiții ajută la păstrarea alimentelor pentru perioade mai mari și sunt folosiți, de cele mai multe ori, pentru caise și stafide. La persoanele cu sensibilitate la sulfiți pot apărea dureri de stomac, erupții cutanate sau crize de astm după consumul lor. Pentru a evita acest disconfort, stai departe de fructele care sunt foarte colorate și alege-le pe cele maro sau cu nuanțe mai închise.

Atunci când fructele uscate nu sunt depozitate în condiții optime, pot conține ciuperci sau alte toxine ce provoacă intoxicații alimentare.

Nu este nevoie să eviți în totalitate fructele uscate, ci să le consumi cu atenție și să citești întotdeauna eticheta, atunci când le cumperi.