Turta dulce este adesea asociată cu sărbătorile de iarnă. Tradiția pregătirii și consumului de turtă dulce în preajma Crăciunului provine din Germania, unde în anii 1800 se pregăteau casuțe din turtă dulce în sânul familiei. Odată cu imigranții de origine germană ajunși în America, popularitatea turtei dulci în zilele de sărbătoare a crescut.

Bucură-te și tu de gustul unei turte dulci reușite, care să îți amintească de copilărie, dar și de procesul de preparare a acesteia în compania celor dragi.

Rețetă clasică de turtă dulce

turta_dulce_clasica

Foto: Pinterest

Rețeta clasică este ideală pentru nostalgici, care vor să se bucure din plin de gustul autentic de turtă dulce, fără să se gândească la zahăr, calorii sau carbohidrați.

Ingrediente pentru 30 de figurine:

  • 10 linguri de unt la temperatura camerei;
  • ¾ cană de zahăr brun;
  • 2/3 cană de melasă;
  • 1 ou;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie;
  • 3 1/3 cană de făină;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 lingură de ghimbir pudră;
  • 1 lingură de scorțișoară;
  • ¼ linguriță de cuișoare;
  • un praf de nucșoară.

Ingrediente pentru glazură:

  • 1 cană de zahăr pudră;
  • 1 ½ lingură de apă caldă;
  • ¼ linguriță de esență de vanilie;
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, bate untul cu mixerul setat pe viteză medie. După 2 minute, acesta devine pufos și îl poți amesteca cu zahărul și melasa. Bate iar compoziția preț de 2 minute și apoi încorporează și oul și esența de vanilie. Mai amestecă cu mixerul încă 2 minute.
  2. Într-un alt bol, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, sare, pudra de ghimbir, scorțișoara, cuișoarele și nucșoara. Încorporează apoi acest amestec în compoziția umedă preparată anterior. Folosește mixerul setat pe viteză mică. Vei obține o cocă moale, lipicioasă – împarte-o în două bucăți. Pune fiecare bucată de aluat pe o bucată de folie din plastic, aplatizeaz-o cu mâna, împăturește-o în folie și dă-o la frigider pentru cel puțin 4 ore.
  3. După ce trec cele 4 ore, preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  4. Acoperă masa de lucru cu un strat generos de făină, apoi întinde cu sucitorul, pe rând, cele două bucăți de aluat. Folosește forme pentru fursecuri pentru a transforma aluatul în figurine cu tematică specifică de Crăciun. Întinde figurinele de turtă dulce în tavă, având grijă să nu se lipească una de cealaltă, apoi coace-le timp de 10 minute. Scoate apoi tava din cuptor, mai lasă fursecurile în tavă 3 minute, apoi trasferă-le pe un platou, unde le vei lăsa să se răcească în totalitate.
  5. Prepară acum glazura. Într-un bol mic, amestecă zahărul pudră, apa, esența de vanilie și sarea. Dacă este necesar, poți completa cu mai multă apă. Umple apoi o punguță subțire cu această glazură, fă o mică gaură într-un colț al pungii și decorează figurinele de turtă dulce deja răcite. Lasă glazura să se întăreacă preț de 15 minute înainte de a servi turta dulce.

Rețetă de turtă dulce fără zahăr

figurine_turta_dulce

Foto: Pinterest

Dacă vrei să eviți zahărul nu înseamnă că nu te poți bucura de gustul de turtă dulce – trebuie doar să încerci o rețetă fără zahăr.

Ingrediente pentru 24 de porții:

  • 2 ¼ cană de făină de migdale;
  • 1 lingură de scoțișoară;
  • 1 ½ linguriță de ghimbir;
  • ¼ linguriță de nucșoară măcinată;
  • ¼ linguriță de cuișoare măcinate;
  • ½ linguriță de praf de copt;
  • 1/8 linguriță de sare;
  • îndulcitor natural după gust (poți folosi stevia, zahăr de cocos);
  • 3 linguri de unt la temepratura camerei;
  • 1 ou la temepratura camerei;
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol încăpător, amestecă făina de migdale, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele și nucșoara, precum și praful de copt.
  2. Într-un alt bol, la fel de încăpător, vei bate cu ajutorul mixerului untul la temperatura camerei, împreună cu îndulcitorul ales. După ce untul devine pufos, poți încorpora și oul, dar și esența de vanilie, după care vei continua cu amestecul uscat preparat anterior. Vei obține un aluat.
  3. Modelează aluatul în forma unei bile și dă-l la frigider pentru o jumătate de oră.
  4. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă 2 tăvi cu hârtie de copt.
  5. Întinde bila de aluat cu ajutorul unui sucitor și folosește forme de fursecuri pentru a obține figurinele pe care le vei așeza în tavă.
  6. Coace figurinele de turtă dulce preț de 10-15 minute – când sunt gata, acestea capătă o nuanță aurie plăcută pe margini. Lasă la răcit, apoi servește alături de un pahar de lapte încălzit.

Rețetă de turtă dulce de post

turta_dulce_craciun

Foto: Pinterest

Vrei să prepari turtă dulce în apropierea Crăciunului, însă ții post? Ei bine, poți încerca această rețetă care nu conține unt și ou!

Ingrediente pentru 24 de figurine:

  • 3 căni de făină;
  • 1 ½ linguriț’ă de praf de copt;
  • ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 4 lingurițe de amestec de condimente – scorțișoară, cuișoare, ghimbir, nucșoară;
  • 6 linguri de unt vegetal la temperatura camerei;
  • ¾ cană de zahăr brun;
  • ½ cană de melasă;
  • 2 lingurițe de esență de vanilie;
  • amestec care imită oul: 2 linguri de apă, amestecate cu 1 linguriță de praf de cop și 1 linguriță de ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mare, bate untul vegetal cu zahărul cu ajutorul mixerului timp de 2-3 minute, după care adaugă amesecul care imită oul, melasa, esența de vanilie apoi, treptat, și făină – mixerul va fi la viteză mică.
  2. Împarte aluatul obținut în două, îmbracă-l în folie de plastic și ține-l la frigider măcar o jumătate de oră.
  3. Întinde cu sucitorul cele două bucăți de aluat, apoi folosește forme de fursecuri pentru a obține figurine, pe care le vei așeza într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  4. Coace turta dulce timp de 8 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, apoi mai lasă în tavă 2-3 minute și scoate cu ajutorul unei spatule pe un platou.
  5. Lasă figurinele să se răcească complet, apoi ornează-le cum dorești și servește-le!

Turta dulce este desertul favorit în perioada sărbătorilor de iarnă, așa că musafirii tăi vor fi încântați, dacă îi vei primi cu acest desert gustos.

Pont: Poți prepara figurine de turtă dulce, pe care le poți ambala apoi în folie de cadou și le poți pune în ghetuțele celor dragi de Moș Nicolae.