Uleiul de cocos este extrem de sănătos, dar totodată și foarte gustos. Acizii grași care se regăsesc în acest produs au efecte precum eliminarea kilogramelor în plus, îmbunătățirea sănătății inimii, dar și a funcțiilor cerebrale.

Beneficiile uleiului de cocos

  1. Conține acizi grași sănătoși

Uleiul de cocos are un conținut foarte ridicat de grăsimi saturate, care sunt benefice organismului. Acizii grași stimulează arderea grăsimilor, cresc colesterolul bun (n.r. HDL) și mențin sistemul cardiovascular sănătos.

  1. Oferă o doză zdravănă de energie

Dacă simți că ai nevoie de o doză de energie, este bine să știi că uleiul de cocos ți-o poate oferi. Acesta conține trigliceride MCT, pe care organismul le folosește imediat pentru a căpăta energie, nu le depozitează, așa cum procedează cu alte tipuri de trigliceride.

  1. Te ajută să slăbești

Așa cum am menționat și mai sus, uleiul de cocos accelerează metabolismul și grăbește arderile. Așadar, dacă ești la dietă, nu ar strica să înlocuiești alte tipuri de ulei cu acesta.

De asemenea, trigliceridele MCT din uleiul acesta pot suprima și apetitul, ceea ce înseamnă că te va ajuta să nu te abați de la planul caloric zilnic.

  1. Are efect antimicrobian

Acidul lauric se regăsește din belșug în uleiul de cocos. Când organismul digeră acest acid, formează o substanță denumită manolaurină, care ucide agenții patogeni precum virusurile, bacteriile ori fungii.

  1. Îmbunătățește funcțiile cognitive

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru reducerea riscului de Alzheimer, dar și pentru încetinirea evoluției acestei forme de demență. Creierul pacienților care suferă de Alzheimer nu mai are abilitatea de a folosi glucoza pentru a produce energie. Studiile făcute în ultimii ani arată că unele substanțe active din uleiul de cocos cresc nivelul de ketone în sânge, ameliorând astfel simptomele Alzheimerului și făcând evoluția bolii mai înceată.

Uleiul de cocos are multe beneficii pentru sănătate, de aceea nutriționiștii ne recomandă să îl introducem în alimentație. Pentru a ne bucura de aceste beneficii este recomandat, însă, să alegem un ulei de cocos organic, nu unul foarte rafinat.

Idei de rețete cu ulei de cocos

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gătitul la temperaturi mari, având un punct de ardere foarte înalt. Așadar, îl poți folosi atât la preparatele prăjite, cât și la cele gătite în cuptor, fierte îndelung sau făcute pe grătar.

Iată câteva rețete gustoase, dar extrem de simple, care pun în valoare aroma uleiului de cocos:

Biscuiți cu ulei de cocos, din 3 ingrediente

biscuiti-cu-ulei-de-cocos

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 12 biscuiți:

  • 2 căni de făină auto-creștere;
  • ¼ cană de ulei de cocos în formă solidă;
  • ¾ cană de lapte.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Într-un bol, amestecă făina cu uleiul de cocos și, după ce se formează un amestec sfărâmicios, poți adăuga și laptele. Frământă cu mâinile până când devine o compoziție omogenă.
  3. Întinde aluatul cu un sucitor, pe o suprafață acoperită cu făină. Folosește o formă rotundă pentru a porționa biscuiții, apoi transferă-i pe rând într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  4. Coace biscuiții timp de 10 minute – când sunt gata devin ușor aurii la suprafață. Scoate-i din cuptor și servește-i cât sunt calzi.

Popcorn cu ulei de cocos

bol-plin-cu-popcorn

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1/3 cană drojdie nutritivă;
  • 1 linguriță de sare de mare;
  • 3 linguri de ulei de cocos;
  • ½ cană de popcorn boabe.

Mod de preparare:

  1. Amestecă sarea și drojdia nutritivă într-un bol mare.
  2. Între timp, încinge cele 3 linguri de ulei de cocos într-o cratiță antiaderentă. Verifică dacă uleiul s-a încins punând 2-3 boabe de porumb – dacă acestea pocnesc imediat, înseamnă că uleiul este încins. Acoperă baza cratiței cu un singur strat de boabe de popcorn și pune capac cratiței. Scutură o dată la 20 de secunde cratița, astfel încât boabele de deasupra să ajungă și ele în contact cu uleiul.
  3. Când observi că pocnitul boabelor este din ce în ce mai rar, înseamnă că popcornul este gata și îl poți trasfera în bolul cu drojdie și sare. Amestecă bine, până când toate floricelele intră în contact cu sarea. Servește înainte de răcire.

Clătite americane cu ulei de cocos și dovleac

clatite-cu-dovleac-si-ulei-de-cocos

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 15 clătite:

  • ½ cană de făină de cocos;
  • ¼ cană de pudră proteică;
  • ¼ cană de îndulcitor pe bază de stevia;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • ½ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de pudră de ghimbir;
  • ¼ linguriță de cuișoare;
  • 6 ouă mari;
  • ½ cană de piure de dovleac;
  • 3 linguri de ulei de cocos topit;
  • ½ cană de lapte de cocos/ migdale/ soia;
  • ½ linguriță de esență de vanilie;
  • ulei de cocos pentru uns tigaia.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol încăpător, amestecă făina de cocos cu pudra proteică, îndulcitorul, praful de copt, scorțișoara, pudra de ghimbir, dar și cuișoarele. Încorporează, apoi, ouăle, piureul de dovleac, uleiul de cocos topit, precum și ½ cană de lapte de cocos și esența de vanilie. Dacă simți nevoia, mai adaugă lapte.
  2. Încinge o tigaie de clătite la foc mediu, apoi unge-o cu puțin ulei de cocos. Pune apoi câte 2 linguri de compoziție în tigaie și lasă clătita să se formeze. După câteva secunde, întoarce clătita pe partea cealaltă. Când este gata, scoate-o pe o farfurie. Continuă până când termini toată compoziția.