Este recomandat să introduci uleiul de dovleac în alimentație, întrucât are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Descoperă care sunt acestea, cum se gătește corect cu acest tip de ulei, dar și câteva rețete delicioase cu ulei de dovleac.
Uleiul de dovleac este obținut din semințele dovleacului, care sunt presate la rece. Acesta este folosit atât în bucătărie, cât și în industria produselor cosmetice. În gastronomie este apreciat pentru aroma sa puternică și este folosit atât la prepararea salatelor și a felurilor principale, cât și pe post de ingredient în deserturi.
Cuprins articol
Valori nutriționale 1 lingură de ulei de dovleac
Calorii: 120;
Grăsimi: 14 g;
Carbohidrați: 0 g;
Zaharuri: 0 g.
Conține și: potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc și fosfor, precum și concentrații mari de antioxidanți.
Beneficiile uleiului de dovleac
Uleiul acesta are o mulțime de efecte benefice pentru organism, iată câteva dintre acestea:
- îmbunătățește starea de spirit și are efect antidepresiv;
- reduce nivelul de colesterol “rău” din sânge și acționează precum un antiinflamator eficient, fiind astfel bun pentru sănătatea inimii;
- conține ingrediente active care reglează funcția prostatei, mai ales la bărbații care suferă de hipertrofie prostatică benignă;
- are efecte pozitive asupra tractului urinar, atât la bărbați, cât și la femei;
- poate reduce intensitatea simptomelor specifice menopauzei la femei.
Contraindicațiile uleiului de dovleac
Consumul de ulei din semințe de dovleac este în general sigur și nu prezintă riscuri decât dacă este consumat în exces. În asemenea situații, cel mai mare risc este acela al creșterii în greutate, întrucât este bogat în grăsimi și în calorii.
Cum să depozitezi uleiul de dovleac pentru a își păstra proprietățile
Uleiul de dovleac, la fel ca multe alte uleiuri obținute prin presare la rece, se poate altera destul de rapid, dacă nu este ținut în condiții optime – astfel capătă un miros/ gust rânced, dar își pierde și din calitățile nutriționale. De aceea, uleiul de dovleac trebuie ținut, după deschidere, într-un loc răcoros, departe de razele soarelui ori de altă sursă de lumină. Debaraua este locul ideal pentru depozitarea acestuia, însă în sezonul rece îl poți ține și în dulapul din bucătărie.
Cum se gătește corect cu ulei de dovleac
Austriecii folosesc cel mai mult uleiul de dovleac în bucătărie, însă în ultimii ani, datorită efectelor sale benefice pentru organism, acesta a devenit tot mai popular în întreaga lume. Pentru a te bucura din plin de proprietățile, dar și de gustul uleiului de dovleac, trebuie să știi cum să îl folosești când gătești – iată cele mai importante reguli:
- nu este indicat să fie preparat termic, pentru că își pierde din proprietăți, așa că uleiul de dovleac trebuie folosit la final, când preparatul este gata de servire;
- dacă totuși nu ai încotro și rețeta presupune încălzirea acestuia, asigură-te că nu îl lași mult pe foc – de exemplu, dacă îl folosești la prepararea unei omlete, nu îl vei pune în tigaie de la început, ci îl vei adăuga la final, înainte de a lua ouăle din tigaie;
- uleiul de dovleac este un ingredient ideal pentru dressingul de salată, pentru asezonarea supelor cremă ori pentru marinadele în care ții carnea înainte de a o găti;
- acest ulei este foarte potrivit pentru a fi servit ca topping pentru înghețata de vanilie ori pentru bananele prăjite.
3 idei de rețete cu ulei de dovleac
Supă cremă de dovleac
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 dovleac de 1 kg, curățat de semințe și coajă;
- 1 1/2 linguri de unt;
- 1 ceapă de dimensiuni potrivite, tocată fin;
- 1 măr de dimensiuni potrivite;
- 6 căni de supă de pui;
- 1 lingură de ulei de dovleac + încă puțin pentru asezonare la final;
- nucșoară după gust;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
1. Taie dovleacul cubulețe, la fel și mărul. Într-o cratiță topește untul, apoi sotează ceapa, până când devine transparentă – va dura cam 8 minute. Poți completa cu dovleacul și mărul tăiate cuburi, dar și cu supa clară de pui. După ce dă în clocot, lasă focul mic și dă-i voie să fiarbă în jur de 15-20 de minute, adică până când dovleacul se înmoaie.
2. Folosește blenderul vertical direct în crăticioară pentru a transforma totul într-o supă cremă, amestecă bine, lasă iar să dea în clocot, adaugă lingura de ulei de dovleac, asezonează cu nucșoară, sare și piper, după care oprește focul. Servește cât este fierbinte, în boluri, iar deasupra pune puțin ulei de dovleac.
Salată de roșii cu feta și ulei de dovleac
Ingrediente pentru 2 porții:
- 1/2 kg roșii;
- 1 ceapă mică;
- 60 g brânză feta;
- ulei de dovleac, după gust;
- oțet balsamic, după gust;
- sare și piper, după gust;
- semințe de dovleac, mărunțite;
- frunze de busuioc proaspăt.
Mod de preparare:
1. Spală roșiile și taie-le felii, apoi toacă și ceapa solzișori și amestecă-le împreună într-un bol.
Adaugă brânza feta mărunțită, semințele de dovleac, apoi asezonează cu sare, piper, oțet balsamic și ulei de dovleac. Amestecă bine și ornează cu frunzele de busuioc.
Chec cu ulei de dovleac
Ingrediente pentru 13 porții:
- 4 ouă – albușuri separate de gălbenușuri;
- 1/2 cană de apă la temperatura camerei;
- 2 lingurițe de esență de vanilie;
- 1/2 cană de ulei de dovleac;
- 1/2 cană de semințe de dovleac;
- 3/4 cană de zahăr pudră;
- 1/2 cană zahăr tos;
- 1 3/4 cană de făină;
- 2 lingurițe de praf de copt.
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă o formă de chec cu hârtie de copt și așază semințele de dovleac pe baza acesteia. Ideal ar fi să ai o formă de chec rotundă, cu gaură în mijloc.
2. Bate gălbenușurile de ou cu mixerul setat la intensitate mică, după care încorporează treptat apa, zahărul pudra, esența de vanilie și uleiul de dovleac.
3. Într-un alt bol, bate albușurile împreună cu zahărul tos până când obții o spumă fermă. Încorporează 1/3 din compoziția de spumă de albușuri în cea cu gălbenușuri, dar și jumătate din cantitatea de făină. Treptat, vei pune și restul ingredientelor.
4. Transferă compoziția de chec în tavă și introdu la cuptor. Lasă la copt preț de 50 de minute, fă testul scobitorii și scoate apoi din cuptor. Servește fie cald, fie după ce se răcește, de preferat alături de o cupă de înghețată de vanilie.
Poftă bună!
*Un alt ulei extrem de sănătos este cel de cocos – citește aici despre beneficiile sale, dar află și cum să îl folosești în bucătărie!
Comenteaza