Ne apropiem cu pași repezi de sărbătoarea Paștelui, iar atunci când vine vorba de bucate tradiționale nelipsite de pe masă în această perioadă este pasca. Ce ar fi dacă anul acesta i-ai surprinde pe cei dragi cu 3 rețete speciale de pască care se abat de la cea tradițională? Testează rețetele alese de noi și pregătește o masă de Paști inedită.

Pască cu ciocolată și aluat de cozonac

shutterstock_439536463Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 575 g făină
  • 125 gr unt 
  • 125 g zahăr
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte 
  • semințele de la 1 pastaie vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie 
  • 7 gr drojdie uscată

Pentru crema de ciocolată

  • 200 g ciocolată amăruie
  • 400 gr brânză de vaci cremoasă
  • 2 ouă
  • 35 g griș

Mod de preparare:

Pasul 1: Folosește-te de un robot de bucătărie pentru a amesteca toate ingredientele necesare pentru aluat. După ce ai obținut un aluat elastic, lasă-l la dospit într-un loc călduț până își dublează volumul.

Pasul 2: Apoi este timpul să prepari umplutura de ciocolată. Într-un vas, topește ciocolata și las-o la răcit. Apoi, amestecă foarte bine brânza cu ouăle bătute. Adaugă ciocolata topită, iar apoi grișul și omogenizează compoziția.

Pasul 3: Pregătește o formă de tort și tapeteaz-o cu hârtie de copt. După ce te-ai asigurat că ai întins foarte bine blatul, înțeapă-l cu o furculiță pentru a-l împidica din a crește prea mult. 

Pasul 4: Adaugă crema de brânză cu ciocolată și uniformizeaz-o. Deasupra poți crea diverse ornamente folosindu-te de bucățele mici de aluat. Lasă apoi la crescut pasca aproximativ 30 de minute.

Pasul 5: Între timp, încăzește cuptorul la 180 de grade. Unge pasca cu ou bătut și las-o la cuptor până când se rumenește. Nu uita să verifici dacă aluatul este copt bine, folosindu-te de o scobitoare. 

Pasul 6: După ce se răcește o poți scoate din forma de tort și îți poți răsfăța papilele gustative.

Pască cu cremă de brânză și mac

shutterstock_181498553Ingrediente

Pentru blat:

  • 175 g făină
  • 75 g unt moale
  • 60 g zahăr
  • 2 ouă
  • 1/2 plic praf copt
  • 50 g lapte
  • 1 plic zahăr vanilat

Pentru umplutura de mac

  • 200 g mac
  • 75 g faină
  • 1/2 linguriță rasă praf de copt
  • 3 ouă
  • 25 g unt topit
  • 80 g zahăr
  • 1 plic zahar vanilat

Pentru umplutura de brânză

  • 500 g brânză de vaci
  • 75 g zahăr
  • 20 g unt topit
  • 50 g făină
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 ouă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coajă de lămâie/portocală

Mod de preparare:

Pasul 1: Pentru a prepara blatul trebuie să mixezi zahărul cu untul și cu zahărul vanilat până când omogenizezi foarte bine compoziția. Adaugă treptat ouăle și mixează în continuare. Separat, amestecă făina și praful de copt, iar apoi cerne-le deasupra cremei anterior realizate, împreună cu laptele. Astfel, vei putea obține un aluat fin și dens.

Pasul 2: Pentru umplutura de mac  ai nevoie de un robot pentru a măcina zahărul amestecat cu mac. Apoi, într-un bol amestecă, folosindu-te de un mixer: macul și zahărul măcinat, ouăle, untul topit, făina emestecată cu praful de copt și puțină esență de vanilie sau zahăr vanilat.

Pasul 3: Pentru crema de brânză amestecă brânza de vaci cu untul topit, oăle bătute, zahărul și coaja de lămâie/portocale.

Pasul 4: Acum că ai toate elementele pregătite, este timpul să tapetezi o formă de tort cu o foaie de hârtie de copt. Adaugă aluatul și întinde-l foarte bine. Adaugă peste blat umplutura de mac și deasupra acesteia crema de bârnză. Lasă pasca la cuptorul preîncălzit aproximativ 30-35 de minute. Nu uita să faci testul cu scobitoarea și de această dată.

Pască poloneză

shutterstock_130097918Ingrediente:

Pentru blat:

  • 300 g de făină;
  • 150 g de zahăr;
  • 150 ml de lapte;
  • 100 g de unt;
  • 1 ou;
  • 3 linguri de cacao;
  • 1 plic de praf de copt;
  • esență de vanilie;
  • un vârf de cutit de sare.

Pentru crema de brânză:

  • 500 g de brânză de vaci;
  • 150 g de făină;
  • 2 ouă;
  • 300 g de zahăr;
  • 1 pliculeț zahăr vanilat;
  • 80 g de unt;
  • 100 g de stafide.

Pentru glazură:

  • 100 g de ciocolată menaj;
  • 50 g de unt.

Mod de preparare:

Pasul 1: Pentru a prepara blatul pregătește un vas în care vei amesteca untul, oul și zahărul. După ce obții o cremă omogenă adaugă  sarea, laptele, esența de vanilie, făina amestecată cu praful de copt și pudra de cacao. Amestecă totul foarte bine și apoi lasă compoziția deoparte.

Pasul 2: Pentru a prepara crema de brânză va trebui să omgenizezi: gălbenușurile, zahărul, untul, făina și brânza. Separat, bate albușurile spumă și adaugă-le peste compoziție. La final adaugă și stefidele. 

Pasul 3: Pregătește o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și toarnă trei sfeturi din aluat. Deasupra adaugă crema de brânză și peste restul aluatului. Lasă pasca la cuptor aproximativ 40 de minute. 

Pasul 4: După ce ai scos pasca de la cuptor, până se răcește, topește ciocolata împreună cu untul pentru a crea glazura și toarn-o peste pască. 

Pasul 5: Lasă totul la răcit și apoi savurează una dintre cele mai delicioase rețete de pască.

Poftă buna!