Varza a la Cluj este unul dintre cele mai iubite preparate din zona Transilvaniei. Românii, dar și turiștii străini, se dau în vânt după varza a la Cluj gătită de gospodine după rețetele tradiționale.
Prepară și tu varză a la Cluj dacă vei să îi surprinzi pe cei dragi cu un preparat gustos și sățios. Mai mult decât atât, dacă ai musafiri la masă, vei avea în mod cert succes cu acest preparat.
Cuprins articol
Rețetă de varză a la Cluj
Ingrediente:
- 1,5 kg varză murată;
- 1 kg carne tocată de porc (sau amestec porc și vită, după gust);
- 2 cepe roșii;
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui (se poate folosi și untură);
- 150 g de afumătură (șuncă afumată, kaizer ori cârnați);
- 150 g de orez;
- sare după gust;
- 1 lingură de boia;
- 1 lingură cimbru;
- 1 linguriță de chimen;
- 1 linguriță de semințe de mărar;
- 350 g de smântână grasă;
Mod de preparare:
- Varza murată se desface, apoi se spală bine sub jetul de apă rece. Se lasă la scurs într-o sită, după care se toacă fideluță și se pune la călit într-o tigaie antiaderentă, în care vei încinge în prealabil 1 lingură de ulei. Intensitatea focului ar trebui să fie medie, iar varza călită va fi gata în cel mult 20 de minute. E important să amesteci când și când pentru a preveni lipirea acesteia. La final, adaugă piper măcinat și semințe de mărar pentru gust. Nu mai e necesar să pui și sare, pentru că varza acră este suficient de sărată.
- După ce pui varza pe foc, curăță cepele și toacă-le mărunt. Încinge o jumătate de lingură de ulei într-o tigaie și călește în ea ceapa, pe care ai presărat deja un praf de sare. După ce ceapa se înmoaie și devine ușor transparentă, poți adăuga carnea tocată, amestecând bine cu o spatulă. În cel mult 10 minute, carnea va fi gătită – îți poți dea seama ușor pentru că se albește și își schimbă textura. Asezonează carnea tocată cu sare, piper, cimbru, boia și chimen măcinat. Amestecă bine în tigaie și las-o apoi deoparte până la final.
- Într-o cratiță atiaderentă, pune orezul, apoi acoperă-l cu 2 căni de apă. Aseznează cu sare și lasă la fiert, pe foc mic. La final, lasă orezul să se scurgă într-o sită.
- Acum trebuie să asamblezi varza a la Cluj. Înainte însă, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge apoi o tavă cu dimensiuni de 24×36 cm cu pereți înalți, ori un vas de iena, cu jumătatea de lingură de ulei rămasă. Așază apoi la baza tăvii o treime din cantitatea de varză călită, în strat uniform. Continuă cu un strat alcătuit din jumătate din cantitatea de orez – poți folosi degetele pentru a tasa straturile așezate. Apoi, așază o jumătate din cantitatea de carne tocată călită deasupra orezului. După ce ai terminat primele 3 straturi, continuă cu încă un strat de varză, unul de orez, unul de carne și încheie cu un ultim strat de varză călită. La final, așază afumătura tăiată fâșii subțiri peste varza a la Cluj, iar apoi întinde smântâna deasupra.
- Introdu varza a la Cluj în cuptorul preîncălzit și las-o să se gătească în jur de 30 de minute. Când este gata, stratul de smântână se va rumeni ușor. După ce scoți preparatul din cuptor, e necesar să îl lași 15 minute în tavă, să se răcească puțin, iar abia apoi să îl servești.
Foto: Instagram
Cum poți servi varza a la Cluj:
- Cu pâine caldă, abia scoasă din cuptor, smântână din belșug și ardei iute crud;
- Cu mămăligă caldă, vârtoasă, și cu un ardei iute murat;
- Cu mărar proaspăt, tocat mărunt și presărat deasupra.
Ce beneficii are consumul de varză murată pentru organism
Varza murată este extrem de sănătoasă și trebuie să facă parte dintr-o alimentație echilibrată. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale acesteia:
Îmbunătățește digestia, datorită conținutului ridicat de probiotice. Probioticele sunt bacteriile bune, care reglează flora intestinală și favorizează digestia. Studiile făcute în domeniu arată că probioticele reduc gazele intestinale, balonarea, constipația, diareea, dar și alte simptome gastrointestinale specifice bolilor Crohn ori colitei ulcerative.
Fortifică sistemul imunitar. Iar acest lucru este datorat tot concentrației mari de probiotice. O floră intestinală echilibrată reduce riscul de îmbolnăvire.
Este bogată în substanțe nutritive. Varza murată este foarte hrănitoare, aceasta fiind bogată în conținutul de nutrimente precum vitamina C, vitamina B6, fierul, manganul, acidul folic, potasiul ori cuprul.
Te poate ajuta să slăbești. Fiind săracă în calorii, dar bogată în fibre dietetice, varza îți ține de foame ore în șir, ceea ce înseamnă că aportul caloric zilnic poate fi redus prin consumul de varză acră.
Fortifică oasele datorită conținutului bogat în vitamina K2. Această vitamină activează două proteine care mențin calciul în oase, lucru important mai ales după o anumită vârstă.
Ce fel de varză murată să folosești la gătit
Ideal ar fi să folosești varză murată chiar de tine, acasă, însă dacă nu ai această posibilitate, poți cumpăra varză acră din comerț. Trebuie însă să știi câteva ponturi pentru a alege cea mai bună varză murată de pe raftul din magazin:
- Evită varza murată pasteurizată, întrucât aceasta nu conține probiotice, despre care ai reținut deja că sunt foarte sănătoase;
- Nu cumpăra varză murată care conține conservați, întrucât aceștia ucid probioticele;
- Evită varza murată cu zaharuri adăugate. Pe eticheta produsului cumpărat, la ingrediente, nu trebuie să se regăsească decât varza și sarea.
Comenteaza