Vopsitul ouălor natural este recomandat oricui, însă mai ales familiilor cu copii mici. Asta pentru că vopseaua de ouă din comerț conține substanțe chimice ce pot fi dăunătoare, dacă sunt ingerate, iar copiii au tendința de a își pune gura pe orice au la îndemână.

În cazul în care te întrebi cum poți colora în mod natural oăule de Paște, află că poți face asta cu ingrediente pe care le ai deja în bucătărie. Începând de la coaja de ceapă și până la turmeric, o sumedenie de ingrediente 100% naturale pot fi folosite pentru colorarea ouălor în nuanțele dorite de tine.

Coji de ceapă pentru ouă roșii 

Vopsitul natural al ouălor roșii se poate face cu coji de ceapă. Folosește 1 cană de coji de ceapă la 1 cană de apă, apoi pune acest amestec la fiert într-o cratiță. După o jumătate de oră, oprește focul pentru că vopseaua este gata. Strecoară amestecul și pune 1 lingură de oțet la o cană de vopsea de ouă. Înmoaie ouăle deja fierte în acest lichid colorat și lasă-le până când acestea capătă nuanța dorită – dacă le lași puțin, vei obține un roșu corai, dacă le lași mai mult timp, culoarea căpătată va fi un roșu arămiu. Scoate-le apoi într-un cofrag de ouă sau pe un suport special și lasă-le să se usuce. După aceea, le poți masa cu un șervețel pe care ai pus câteva picături de ulei, pentru a le oferi un aspect strălucitor.

Foto: Instagram

Sfeclă roșie pentru ouă roz

Folosește o cană de sfeclă roșie rasă și o lingură de oțet la o cană de apă. Pune amestecul la fiert pe foc mare. După ce începe să clocotească, lasă focul la intensitate mică și fierbe timp de 30 de minute. Ia apoi cratița de pe foc, strecoară amestecul și scufundă ouăle deja fierte în vopseaua roz. Introdu în frigider recipientul în care ai pus ouăle în vopsea și lasă-l până când coaja de ou capătă nuanța dorită. Scoate apoi ouăle din frigider și pune-le la uscat pe o farfurie acoperită cu șervețele. La final, masează-le cu puțin ulei pentru luciu.

Foto: Instagram

Turmeric pentru ouă galbene 

Turmericul este adesea folosit pe post de colorant alimentar și este foarte eficient și pe post de vopsea de ouă. Folosește 2 linguri de turmeric și 1 lingură de oțet la 1 cană de apă, fierbe amestecul și lasă-l apoi la răcit. Scufundă ouăle fierte în vopseaua pe bază de turmeric și lasă-le acolo până când capătă nuanța dorită. Este indicat să porți mănuși când scoți ouăle și le ungi cu ulei pentru că turmericul este foarte pigmentat și îți va păta mâinile.

Foto: Instagram

Afine pentru ouă albastre 

Folosește 1 cană de afine la una de apă, pune la fiert acest amestec, lasă-l 30 de minute pe foc mic, apoi strecoară-l. Adaugă și oțet pentru fixarea culorii pe coaja de ouă. Pune ouăle fierte deja în vopseaua de afine, asigurându-te că acestea sunt acoperite în totalitate. După ce coaja ouălor a căpătat intensitatea dorită, scoate ouăle și masează-le cu ulei.

Foto: Instagram

Varză roșie pentru ouă bleu

Dacă vrei să obții ouă bleu, folosește varză roșie. Toacă varza fin, apoi pune-o la fiert folosind 1 cană de varză la una de apă. După 30 de minute, oprește focul și lasă la răcit. Înmoaie ouăle deja fierte în această vopsea și lasă-le peste noapte. A doua zi, scoate-le, lasă-le să se usuce și unge-le cu puțin ulei de floarea soarelui pentru luciu.

Foto: Instagram

Cafea pentru ouă maro 

Cafeaua te poate ajuta să obții ouă maro. Prepară cafea folosind 3 linguri la 1 cană de apă. Adaugă la final și 1 lingură de oțet, apoi introdu ouăle deja fierte în acest lichid. Lasă-le cel puțin 30 de minute, apoi scoate-le și lasă-le să se usuce, înainte de a le unge cu ulei.

Foto: Instagram

Cum să vopsești ouăle natural, dar cu model 

Foto: Instagram

Dacă vrei ca ouăle de pe masa de Paște să fie cu adevărat deosebite, folosește tehnica de vopsire a bunicii – cu diverse frunze.

Ai nevoie de un dres lycra mai vechi, pe care nu îl mai porți, dar și de frunze de pătrunjel, leuștean, mărar sau flori de mici dimensiuni. Taie dresul în bucăți nu mai mari de o palmă. Ia o bucată de dres și înfășoară în ea câte un ou deja fiert, pe care însă vei fixa o frunză la alegere. Leagă bucata de dres bine, apoi scufundă oul în vopseaua naturală. După ce vopseaua s-a fixat pe coaja de ou, îl vei scoate și vei îndepărta bucata de dres, dar și frunza. Vei obține astfel ouă vopsite cu model de frunză, ca pe vremuri.